У нас днес се отбелязва за десета поредна година Световния ден за безопасно сърфиране онлайн, това стана ясно на пресконференция в БТА, организирана от БГ Сайт 2011. Тазгодишната информационна кампания за безопасна употреба на интернет е насочена изцяло към децата между 6 и 12 години.

Специални гости на събитието бяха третокласници от 26-то СОУ "Йордан Йовков", които чрез игрови модел представиха основните права и отговорности, които всеки трябва да спазва в онлайн пространството.

Мария Дуковска, главен редактор на списание "Аз - жената", подчерта, че кампанията е насочена не само към малчуганите, но и към техните родители, които трябва да са
наясно в каква онлайн култура да възпитават децата си.

Основната ключова дума е "доверие", заяви Дуковска и посъветва присъстващите ученици да споделят паролите, които употребяват в интернет, с родителите си.

Журналистката допълни, че не е препоръчително да се прекарва повече от час на ден в игри на компютъра и сподели, че вече учи на това правило и малкия си син.

Сред задълженията, които децата имат в онлайн пространството, бяха изтъкнати и
внимателното споделяне на лична информация в интернет, както и спазването на авторските права. Георги Апостолов от Националния съвет по безопасен интернет шеговито подметна, че използването на готови учебни материали от интернет за писане на домашни е силно непрепоръчително.

Той не пропусна да предаде на събралите се в БТА поздравите на еврокомисаря по телекомуникации Нели Крус по случай днешния празник и допълни, че правото на интернет се е превърнало в основно за днешния ни начин на живот и всеки е длъжен да осигури на детето си достъп до онлайн пространството. Без интернет днес си извън живота, извън образованието, заяви Апостолов и подчерта, че разумната употреба на интернет е в помощ на подрастващите.