Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва ще направи всичкo необходимо да повлияе на украинските сепартисти да позволят пълно разследване на обстоятелствата около падналия над Източна Украйна самолет, съобщават Ройтерс и руски медии.

Има призив към нас да упражним влиянието си върху милициите в Югоизточна Украйна. Ние, разбира се, ще направим всичко, което можем", каза той на среща на Съвета за сигурност на Русия.

Западните сили трябва да упражнят също своето влияние върху Киев за прекратяване на боевете в Източна Украйна по време на разследването на катастрофата, призова държавният глава на Руската Федерация.

Путин подчерта, че другите държави не трябва да се месят във вътрешните работи на Русия.

Според него има увеличена употреба на думите „ултиматум и санкции", когато се преговаря с неговата страна. Руският президент призова за повече диалог.

По думите му Русия трябва да засили военните си способности, за да се противопостави на действията на НАТО в Източна Европа.

Русия трябва „адекватно и пропорционално" да реагира на приближаващата се до границите ни военна инфраструктура на НАТО, каза Путин и подчерта, че използваните от „външните сили" методи в Украйна няма да проработят срещу Русия.

Москва напълно се придържа към международното право и ангажиментите си към партньорите. Другите държави също трябва да вземат под внимание руските национални интереси, поиска президентът на Русия.

Всички спорове, смята той, трябва да се разрешават чрез правни средства.