"Основният недъг на този бюджет е, че не предполага никакви мерки за борба с дефлацията, а тя е основният бич в икономиката. България е втора година в дефлация и това удря много предприятия и работни места. В бюджета липсват мерки за увеличаване на доходите". Така президентът на КНСБ Пламен Димитров обобщи в ефира на НоваТВ причините, поради които синдикатите ще излязат на протест идния четвъртък.

"През последните месеци имахме срещи с наши представители и основният въпрос, който те поставиха, бе как ще продължи пенсионната реформа и дали има реална възможност възрастта за пенсиониране да бъде замразена", каза още Пламен Димитров.

"На фона на безработицата това създава огромни проблеми на много хора. НОИ изчислява, че заради утежнението на възрастта на година между 15-20 000 души не могат да се пенсионират", изтъкна още той.

"Замразяването на възрастта, което твърдим, че може да се случи, по данни на НОИ, ще коства около 18 млн. лв. на държавата. Тоест, толкова ще струва пенсионирането на 15 000 души. Ако за това става дума, на фона на тези милиарди, които похарчихме, за да спасяваме банки, това не би трябвало въобще да е проблем, който да коментираме", категоричен беше президентът на КНСБ.

По думите му пенсионерите не са много, а работещите са малко.

Протестното шествие на синдикатите ще се проведе от площад „Македония" до Министерския съвет и парламента.