Опозицията в Израел призна загубата си на проведените вчера предсрочни парламентарни избори, съобщават израелски медии.

Лидерът на лявоцентристкия „Ционистки съюз" Ицхак Херцог се е обадил на премиера Бенямин Нетаняху, за да го поздрави за победата на „Ликуд".

Херцог изтъкна, че уважава решението на страната и обеща да работи за разрешаване на икономическите и политически предизвикателства пред Израел.

Пожелавам му успех, но нека бъде ясно, проблемите са същите проблеми, нищо не се е променило", предупреди той и добави, че „Ционисткият съюз" ще продължи да действа като „алтернатива на „Ликуд" във всяка област".

Нетаняху обяви, че започва преговори с десните партии, след като изчака официалните резултати. "Противно на всички очаквания, голяма победа за партия "Ликуд", за националистическата ни кампания, както и за израелския народ", написа той в "Туитър".

Палестинците осъдиха израелците за дадената подкрепа за партията на премиера Бенямин Нетаняху „Ликуд", съобщава „Таймс оф Израел".

Палестинците са категорични, че израелците са избрали „окупация и политика на застрояване" на палестинските територии за сметка на мирни преговори.

Израел избра пътя на расизма, окупацията и застрояването, не избра пътя на преговорите и партньорството между нас", каза представител на Палестинската организация за освобождение, предаде „Франс прес".

При 99% от преброените бюлетини „Ликуд" събира 23.73% или 30 места. Изненадващо, след като последните социологически проучвания показваха победа, „Ционисткият съюз" е втори с 19,7% или 24 мандата.

Трета партия е Обединена арабска листа с 9.63% или 14 места. Представянето на арабите е изненада и сериозен показател, че малцинството в страната започва да оказва сериозно влияние в политическия живот на Израел.

„Йеш Атид" събира 8,92% или 11 места; „Кулану" взема 7.53% или 10 места; „Еврейски дом" събира 6,4% или 8 места; „Шас" взема 5,88% или 7 места; „Нашият дом Израел" (5,26%) и "Яхадут Хатора" ( 5,15%) вземат по 6 места, а „Мерец" (3,95%) четири места.

Израелските медии определят резултатите като шокиращи, защото данните от екзит пол даваха силна подкрепа за „Ционисткия съюз" и „Мерец".

Официалните резултати ще бъдат обявени в четвъртък сутринта.

От „Ликуд" обявиха, че Нетаняху е провел телефонни разговори с лидерите на партиите, които се очаква да сформират коалиция. Той е разговарял с Нафтали Бенет на „Еврейски дом", Моше Kалон на „Кулану", Авигдор Либерман на „Нашия дом Израел", Аруе Дери на „Шас" и Яков Лицман на "Яхадут Хатора".

Ако всички тези партии се съгласят да се присъединят към „Ликуд", Нетаняху ще може да сформира коалиция с 67-68 мандата в 120-местния Кнесет.

Изборите предимно се разглеждаха като референдум за неговото управление.

Самият Нетаняху каза, че се надява да сформира коалиция в следващите 2-3 седмици.

Междувременно лидерът на „Нашия дом Израел" Авигдор Либерман, който е външен министър в кабинета на Нетаняху, заяви пред Ynet, че ще настоява да поеме военното министерство.

Нашите искания са ясни, включват военното министерство. Не искаме да бъдем опозиция, но не искаме да се присъединяваме към коалиция на всяка цена, каза той и определи победата на Нетаняху като „изключителна".