С петминутен камбанен звън започна протестът, организиран от ВМРО срещу увеличението на цените на храните, горивата, тока и водата.

Протестът на войводите почти съвпадна с координирания чрез Фейсбук в няколко града граждански протест срещу цените на горивата. В София автомобилни колони тръгнаха от паркинга на кино Арена запад и от булевард „Г. M. Димитров", като сборният пункт бе на жълтите павета в столицата, след което се пренесе на кръстовището на Орлов мост, който повече от час остана блокиран от протестиращите шофьори

Около 1 500 души се събраха пред храм паметника „Св. Александър Невски", за да изразят своето несъгласие с водената от правителството на ГЕРБ политика.
Те издигнаха плакати „Спрете войната срещу бедните!", „Държавата гние - виновните сте вие" и развяха десетки знамена на ВМРО, както и националния трибагреник.

След около 15-минутни викове „Спрете геноцида, Бойко иди си, министрите вземи си", както и „Бойко иди си, боклуците вземи си!" протестиращите от ВМРО се отправиха към сградата на ДКЕВР, където отново скандираха „Оставка, оставка". Шествието продължи към крайната точка на протеста - сградата на Министерски съвет.

Междувременно протестът набъбна до близо 3000 души.

На импровизирана трибуна там застана и зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки, който заяви, че днес на площада са се събрали хора с различни политически възгледи, различни социални статуси и възраст, от различни градове. Всички ние сме тук, защото плащаме за безумието на властта, плащаме водата на Франция и тока на чехите, заяви той.

Зам.-председателят на ВМРО подчерта, че всички българи, с изключение на циганите си плащат сметките. Защо да страдаме всички ние, които си плащаме тока, водата и парното, когато циганите не го правят, защото тяхната сметка се поема от властта по време на избори, когато те си купуват гласовете им с две кебапчета, попита той.
Джамбазки заяви, че днес всички тези хора са се събрали и са готови да се борят, въпреки „20-годишната тиня и т.нар. 20-годишен преход".

Всички коли, които преминаваха по жълтите павета покрай митинга, подкрепяха протеста, свирейки с клаксоните си.


Научиха се да им се молим, но ние не сме се събрали тук, за да им се молим, а за да им представим нашите искания. Ако искат да го разбират и като ултиматум, заяви Каракачанов. Лидерът на ВМРО представи пред събралото се множество исканията към управляващите:

  • спиране на всякакво увеличаване цената на тока;
  • отмяна на спекулативното увеличаване цената на водата в София и разваляне на концесията на Софийска вода;
  • да се спре мачкането на българския бизнес;
  • насърчаване на родното производство;
  • спиране на всякакво колебание в такси и акцизи;
  • разбиране на монопола на НЗОК;
  • намаляване на ДДС върху лекарствата, като медикаментите за онкоболните да са освободени от ДДС;
  • радикална смяна на пенсионната система;
  • програма и план за демографското развитие на България;
  • ясен план за вписване на циганската общност в графа „образование и труд, а не само чакането на помощи;

Ясно и категорично заявяваме, че това няма да продължава повече, заяви Каракачанов. Протестът на ВМРО беше подкрепен и от майки от Благоевград, които се обявиха срещу принудителното връщане на майчинството.

Една от тях - Ирина Рулева, призова - нека повече не седим и не бездействаме, нека да не им позволяваме да продължават да ни мачкат и да ни правят на маймуни. Ние не сме им подметки, ние сме милиони, а те са само 300, коментира тя. Жената добави, че в защита на техните искания са стартирали подписки в цялата страна, които са събрали засега 2 000 подписа.

Протестиращи шофьори блокираха движението около Орлов мост в София. Задръстване от недоволни от високите цени на горивата се образува и в района на паметника „Васил Левски". В района има и засилено полицейско присъствие

Михаил Шишков от Независимия съюз на потребителите беше категоричен, че ако управляващите не изпълнят исканията им, управляващите ще бъдат принудени да напуснат властта по най-позорния начин.

Срещу нас действа високо организирана платена корумпирана система на монополите, които ни крадат, заяви Шишков и призова българският народ да се вдигне на потребителска стачка. Потребителката стачка по всички линии е много по-мощна от всички стачки до сега. Нека по този начин те да разберат силата на портмонето на българския потребител, каза още той.

Протестиращите изтъкнаха, че в момента българският народ е подложен на манипулация - икономическа и политическа. Те подчертаха, че въпреки наличието на световна криза, управляващите не могат непрекъснато да оправдават действията си с нея. Те поискаха от понеделник председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев да напусне заемания пост и предупредиха да се готви и министър Трайчо Трайков.

В заключителната част на протеста сградата на Народното събрание „изпуши" в цветовете на националния трибагреник чрез димен ефект, организиран от войводите.

Протестът на войводите почти съвпадна с координирания чрез Фейсбук граждански протест срещу цените на горивата, събрал хиляди автомобили в протестни шествия в няколко български града.

В София автомобилни колони тръгнаха от паркинга на кино Арена запад и от булевард „Г. M. Димитров", като сборният пункт бе на жълтите павета в столицата, откъдето те се отправиха към Орлов мост, чието кръстовище остана блокирано повече от час.

Стотици недоволни шофьори се включиха в автопротеста, започнал от киното, срещу високите цени на горивата. От Кино Арена Запад те тръгнаха на автопоход.

Едното платно на движението по бул. „Тодор Александров" беше затворено. Тази организация на протеста помогна случайно на линейка да се предвижи.

Някои  от протестиращите бяха окачили знамена по прозорците на колите си, а други - плаката, който изобразява клиент на бензиностанция с насочен пистолет от колонка от зареждане на бензин към слепоочието  си. Освен автомобили в протеста се включиха и мотористи.

Шофьорите се оплакаха, че цените на горивата са високи, а заплатите на българите ниски. Скоро няма да догоним Европа, убеден беше един от протестиращите шофьори.

В отделните градове протестиращите автомобили се разделяха на по няколко лъча и се отправяха към бензиностанции, където зареждаха бензин за по 50 стотинки.
По този начин те демонстрираха, че весоките цени ги принуждават да зареждат за жълти стотинки.