САЩ планират да изпратят първата си ротационна бригада от сухопътните сили в България и Румъния през лятото на 2007 г.

Това заяви пред Конгреса на САЩ върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа ген. Джон Крадък, началник на Европейското командване на САЩ ЕUCOM, цитиран от USINFO, издание на Бюрото за международни информационни програми на Държавния департамент.

Вчера в Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите Крадък е заявил още, че преразглежда предишното решение за изтегляне на над 40 000 американски войници от Европа през следващите няколко години.
Броят на войниците в EUCOM по график е предвидено да бъде намален от 112 000 души до по-малко от 70 000, най-вече като се прехвърлят сухопътни бригади от Германия в бази на територията на САЩ, пише в статията, цитирана от БНР.

Европейското командване създава новата източна оперативна група войски Joint Task Force-East в базите под съвместно командване (shared bases) в България и Румъния, които ще имат персонал приблизително 2000-3000 американски войници, каза пред комисията ген. Крадък.
По думите му батальон от Втори механизиран полк Страйкър, базиран в Германия, ще бъде първата ротационна част в Източна Европа през лятото на 2007 г.

Целта на източната оперативна група войски е да поддържа американско военно присъствие близо до Черно море и Кавказ, за да спомага за стабилността в стратегическия район.