Министър на образованието и науката Даниел Вълчев е изпратил доклад до Министерски съвет за хода на стачните действия, предаде БНР.

Очаква се докладът да бъде разгледан на утрешното заседание на правителството.

Учителската стачка продължава вече трета поредна седмица.
Преговорите между стачкуващите и правителството също продължават.

По-рано днес заместник-министърът на финансите Любомир Дацов каза, че вече и 50% увеличение на учителските заплати е невъзможно.

Междувременно синдикалните централи на КНСБ и Подкрепа обявиха, че утре ще се съберат три лъча протестиращи учители от цялата страна.

По данни на единния стачен комитет 96% от работещите в системата на средното образование стачкуват ефективно.

Комитетът е изпратил писма до председателя на Народното събрание и до премиера с настояване представители от националния митинг утре да бъдат приети от двамата държавници.

Днес лидерите на трите учителски синдикати с представители на двете конфедерации ще участват в заседание на Комисията по образование към Народното събрание по покана на нейния председател Лютви Местан.

На заседанието ще бъде изслушан министърът на образованието и министърът на финансите. Същият екип от страна на синдикатите ще преговаря от 16.00 часа с експерти от МОН и с министър Орешарски.

Над 20 000 подписа са събрани до момента в София в подкрепа на стачните искания на учителите.

Подписите се събират в палатковия лагер в градинката пред Народния театър. Над 200 000 души подкрепят учителите с подписи в цялата страна
И днес учителите ще се включат в митинг на столични площад "Независимост" от 16.30 часа.