Иван Костов и Румен Овчаров се сблъскаха с изказвания от парламентарната трибуна.

Първоначално Костов прочете декларация от името на Синята коалиция, в която се заявява, че бившите министри от Тройната коалиция Румен Овчаров и Петър Димитров са в конфликт на интереси и не могат да бъдат членове на комисията за разследване на злоупотребите в АЕЦ „Белене". Защото тя ще разследва техните действия, уточни Костов.

На основание Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, сините настояват БСП да ги оттегли от въпросната комисия и да ги замени с други народни представители. Настояваме Народното събрание да ги освободи от комисията, заяви още лидерът на ДСБ.

Той посочи още, че сините отдавна канят депутатите от БСП на публичен дебат за АЕЦ „Белене". Готови сме веднага да отговорим на всеки техен въпрос и да опровергаем всяка тяхна позиция. Днес ще започнем този дебат, обяви Иван Костов.
Той зададе и първия въпрос към БСП - За колко години ще се откупи инвестицията за 2000 МВ на АЕЦ „Белене", оценена от HSBC на 10 352 964 000 евро при сегашните цени на тока от 2000 МВ на АЕЦ „Козлодуй"?
Ако не отговорят, ще отговорим ние. И ще поставим следващия въпрос, поясни Костов.

В отговор Овчаров поиска право на лично обяснение и заяви от трибуната, че още преди 6 години бил казал, че когато се говори за енергетика, Костов трябвало да става и да отива засрамен в ъгъла, тъй като той е нанесъл най-големите вреди на енергетиката ни.

Като примери за твърдението си Овчаров посочи приватизацията на Нефтохим, договорената цена на тока с Марица Изток 1 и 2, както и меморандума на кабината „Костов" на базата, на който по-късно бяха спрени блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй".