Политическото решение за влизането на България в Шенген се очаква през септември. Това стана ясно след днешното заседание на вътрешните министри от Европейския съюз, съобщи БНР. Те признаха, че техническите изисквания са изпълнени, но се договориха да се върнат към въпроса през септември.

Обсъжда се идеята България и Румъния да влязат поетапно в Шенгенската зона.

Това, което тревожи редица страни-членки е, че корупцията може да процъфтява в тези страни и така да отслаби защитата на границите, заяви френският вътрешен министър Клод Геан.

Той допълни, че първият етап на присъединяването ни ще е отваряне на въздушните и морски граници, като това може да стане седмици или месеци след следващото заседание през септември. Тогава ще са ясни резултатите от мониторинговия доклад на Европейската комисия. Вторият етап - отварянето на сухопътните граници, Геан предвижда след новия доклад през 2012 г.

Междувременно като гаранция и установяване на по-голямо доверие във всеки момент представители на шенгенските страни ще могат да бъдат разполагани по морските, въздушните и сухопътните граници на страната ни.

Това предложение не притесни българския вътрешен министър Цветан Цветанов.

Що се касае до присъствие на представители от европейските страни по външните граници, това е практика, която се прилага и в момента, коментира той пред Фокус и обясни - и в момента имаме офицери от „Фронтекс" на българо-турската граница.

При посещението на френския министър на вътрешните работи в София беше договорено, че ние сме готови да работим заедно с френски колеги, ако се вземе такова решение от страна на Франция, припомни МВР шефът.

Той изтъкна, че по време на заседанието е отчетено, че България е положила усилия и е постигнала резултати в техническата готовност, предимно от Франция и Германия.

Подчертано беше, че имаме реална борба срещу организираната престъпност и корупцията. Холандската страна искат да видят по-трайни резултати в по-дълъг период от време, изтъкна вицепремиерът.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че правителството на Холандия ще разглежда въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенген през 2012 г. при условие, че двете страни изпълнят успешно правните реформи.