Млада жена е приета в бургаската болница със съмнение за грип A(H1N1), съобщи директорът на МБАЛ Бургас д-р Стефан Станчев.

36-годишната болна е приета преди няколко дни, но все още няма потвърждение от Медикодиагностична лаборатория в София на диагнозата. Пациентката е с опасност за живота.

Тя е поставена на командно дишане, контролират се изкуствено всички дихателни и кардиологични параметри както на болната, така и на детето, което няма данни за увреждания. Плодът се следи и от специалист акушер-гинеколог.

Проведена е консултация с републикански специалист, включен е пълният обем на антибиотично покритие, антивирусни препарати, включително и "Тамифлу", специфичен за превенция на A(H1N1).

За болната се полага максималния обем дейности за всяко едно лечебно заведение на територията на Република България, увери изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД доц. д-р Стефан Станчев.

Днес той разпореди на всички отделения в болницата да му докладват своевременно за всеки съмнителен случай за A(H1N1), за да се вземат необходимите мерки.

В момента масово хората посещават личните лекари, заради болки в гърлото, висока температура и общо неразположение.

През кабинетите на GP-та дневно минават средно по трийсет души. Особено големи са опашките пред стаите на педиатрите.

Междувременно училището в Сунгурларе спря учебните занятия от днес. В момента болните от грип деца там били повече от половината.