Президентът Георги Първанов оценява високо позицията на правителството да отпаднат посредниците при доставката на руски газ за България.

Държавният глава припомни, цитиран от БНР, че самият той е защитавал тази позиция в продължение на 7-8 години. Вероятно ще се наложи проблемът с цената на газа да се решава заедно с онези договорености, които ще постигаме по Южен поток, заяви той.

Когато сме в условия на преговори, трябва да съдействаме на правителството и да стискаме палци, коментира още президентът. Според него всякакви противоречиви коментари по-скоро биха могли да осуетят българската позиция по въпроса.

Припомняме, в резиденция „Евксиноград" започват двустранни преговори за Южен поток, водени от министрите на икономиката на България и Русия Трайчо Трайков и Сергей Шматко.

Първанов коментира и днешния протест на майките пред Министерски съвет, които имат да връщат пари на НОИ заради неправомерно получавани суми за майчинство.

От думите му стана ясно, че специална комисия към президента може да приема решения за опрощаване на неправомерно взети обезщетения за гледане на малко дете.

Първанов обясни, цитиран от БиТиВи, че опрощаването може да бъде само конкретно решение и да засяга онези вземания, които са несъбираеми.

Това може да бъде констатирано от специална комисия, която е създадена към президентската институция, след като бъдат направени съответните проверки към общините и когато има предложение на самите общини. Решението за всеки един случай трябва да е конкретно и трябва да отговаря на конкретната информация, обясни държавният глава.

По думите му в случая става дума за неправомерно взети обезщетения. Той обаче посочи, че тежестта на кризата не би трябвало да се стоварва върху майките и че строгостта на държавата трябва да се осъществява така, че да се запази техният социален ангажимент.

Относно режима на използване на натрупаните отпуски Първанов посочи, че се надява да има компромис, защото по думите му това е проблем за граждански права и за нормалното функциониране на институциите.

Държавният глава коментира, че ако промените в Кодекса на труда бъдат прегласувани във вида, в който бяха приети и който той оспори, е твърде вероятно да има питане до Конституционния съд, защото въпросът е конституционен и има европейски нормативни измерения. Президентът отбеляза, че не би могло със стара дата да се отнемат конституционни права, защото хората са си заработили правото да ползват отпуски.  

Първанов припомни, че е предложил по-гъвкаво решение - удължаване на срока за ползването на отпуските, така че и държавата да изчисти проблема, което трябва да стане, и да не се влиза в конфликт с изискванията на конституцията.

Държавният глава беше в Ихтиман, където участва в откриването на 15-те Държавни игри на спортистите от малките селища.