Много е вероятно лявото гръцко правителство да подаде оставка, ако на референдума този уикенд повечето гласоподаватели подкрепят условията на международните кредитори.

Това заяви финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис в интервю за австралийското радио ABC, цитирано от „Франс прес".

Запитан дали правителството ще подаде оставка в такъв случай, той отговори: „Да, много е вероятно да го направим. Но ще го направим в духа на сътрудничеството с тези, които ще поемата мандата от нас".

Варуфакис отново прикани гърците да отхвърлят предложенията на кредиторите на референдума.

Ципрас лъже, че ще отвори банките, обяви опозицията
Още...

В същото време гръцкият министър на финансите даде интервю за „Блумбърг". Той подчерта, че затварянето на банките в Гърция е чисто политическо решение и че не е като ситуацията в Кипър през 2013 година, когато е имало банкова криза.

Европа взе „политическо решение да затвори банките" като начин за натиск върху Гърция да приеме неработещо решение, поясни той и добави, че след допитването банките ще бъдат отворени.

Запитан какви ще са последствията, ако гърците отхвърлят или приемат предложението на кредиторите, той отговори, че ще се подпишат под предложението на кредиторите, ако се гласува с „Да" на референдума, а ако гърците кажат „Не", ще се преговаря за ново споразумение.

Варуфакис повтори, че няма „морално право" да се подпише под споразумение, което не включва преструктуриране на дълга. Предпочитам да отрежа ръката си вместо да подпиша споразумение, което не води до преструктуриране на дълга, добави той.

Запитан дали Берлин се опитва да смени режима в Гърция, в началото той отказа да отговори, но после намекна, че Германия прави такива опити.

Не позволявайте на Ципрас да върне драхмата, зоват експремиери на Гърция
Още...

Вчера гръцкият финансов министър заяви в друго интервю, че сделка с кредиторите (МВФ, ЕЦБ и ЕК) ще има в понеделник, ден след референдума за предложенията им.

Въпросът на допитването гласи: "Да се приеме ли предложението на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представено на (заседанието на) Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което се състои от две части, заедно съставляващи тяхното пълно предложение?"

Първият възможен отговор ще бъде "Не", а вторият "Да". Припомняме, че гръцкият премиер Алексис Ципрас призова избирателите да гласуват с "Не".

Междувременно Европейската централна банка обяви, че разширява програмата си за „количествени облекчения", като разшири списъка с частния дълг в нея - изкупване на корпоративни облигации, съобщава „Гардиън".

Това ще помогне на ЕЦБ да поддържа ликвидността на пазарите, които могат да станат много уязвими, ако гръцката криза реално удари пазарите.

ЕЦБ прие програма за изкупуване на дълг в размер на 60 милиарда евро всеки месец с печатане на евро до септември 2016 година.

Вчера иначе банката взе решение да не променя тавана на програмата за спешна ликвидност на гръцките банки - 89 милиарда евро.