България води война срещу нас, нейните граждани, но това няма да ни накара да се предадем, няма да се откажем от готовността да търсим своите човешки и политически права.

Това заявява в интервю за македонския вестник „Дневник" Стойко Стойков, член на ръководството на ОМО „Илинден" - ПИРИН.

Защитавайки своето достойнство и право, ние правим огромна услуга на България!
Помагаме й да се демократизира. Цената за това е огромна, но членовете на организацията доказват, че са най-добрите граждани на България, прочувствено изтъква той.

Членовете и симпатизантите на ОМО „Илинден"- ПИРИН отново били подложени на натиск от страна на българските власти, информира в началото на интервюто си всекидневникът.

Според информацията привърженици на организацията са привиквани в полицейските управления и разпитвани за връзки с организацията, което се тълкува като нов арсенал за натиск върху тях

Пред вестника Стойков разказва, че „акцията" от страна на полицията започнала около  20 април, като това продължава и до момента в общините Благоевград и Симитли.

Според непотвърдена информация, с която той разполагал, се очаква да бъдат разпитани 180 членове от Благоевград.

Членовете получавали призовка да се явят „задължително" на разпит, без обяснения какво всъщност се случва.
Чак в РПУ те разбирали, че причината за призовката е ОМО - „Илинден" ПИРИН.
Информация за същината на делото, обвиняеми или какво е нарушението на закона не им е предоставяна.

По време на разпита са им задавани въпроси за това дали са подписали молба за членство в нерегистрираната партия, кои са хората, които познават в нея, кой ги е принудил да станат членове, получили ли са пари за това, каква е етническата им принадлежност, членуват ли в други партии, оценявани ли са преди да бъдат приети в партията, били ли са в чужбина през времето, в което са събирани членове за регистрацията на ОМО - „Илинден" ПИРИН и др.

Накрая по думите на Стойков разпитваните се подписват прави, седнали и клекнали, за да се направи сравнение на подписите.

ОМО-вецът твърди, че от задаваните въпроси става ясно, че полицията работи за събиране на материали срещу регистрацията на партията с цел да се оспорят документите, внесени в съда през 2006 г.

Говорейки по друг въпрос обаче, признава, че мнозинството от разпитваните не са сред основателите на партията и техните подписи не са депозирани в съда.

Той изтъква още, че същите въпроси са задавани на същите хора и преди две години, „но явно на българските власти отговорите не са им харесали".
Не е ясно как след като техните подписи не фигурират в списъците от 2006 г. все пак полицията ги е разпитвала като представители на ОМО.

Истинската причина за разпитите, според представителя на незаконната партия, е да се заплашат по-новите и по-неопитни членове, тъй като старите активисти много рядко ги викали в полицията, „за да бъдат унизени и притиснати да се откажат от организацията".

По думите на Стойков, властите се надяват да успеят да изплашат достатъчно хора, които да дадат фалшиви показания, а те да им послужат в бъдеще.

България се опитва да аргументират досегашните откази за регистрация на партията и да направи невъзможни бъдещите опити за това.

Българските власти щели да твърдят, че преразглеждане на отказа е невъзможно, тъй като и документацията не е изрядна.
Те обаче щели да изтъкнат че нямат нищо против нова процедура за регистрация, сигурни, че след полицейския натиск е невъзможно събирането на 5 000 подписа, твъдри Стойков пред македонския ежедневник.

Европейците обаче мислили по европейски начин! За съжаление на балканците не бива да им се говори културно под формата на препоръки, които се възприемали като слабост и насърчавали  „примитивният" подход.
Нужна била ясна и категорична позиция, от която и последният „политически примат" да разбере, че регистрацията на незаконната партия трябва да стане факт, подчертава той.

Все пак Стойков е наясно, че България усилено лобира в Страсбург, за да попречи на всяка по-остра присъда срещу себе си, а и че държавите там не са много склонни да се карат.

Според него обаче много хора в Страсбург са разбрали, че отношението на „неговата държава" поставя под въпрос смисъла от съществуването на Съда за правата на човека и на Съвета на Европа.
Затова смята, че дори и да успее да забави процедурата, накрая България все пак трябвало да регистрира ОМО „Илинден"- ПИРИН.

Организацията се стремяла да информира членовете си за какво ги викат и какви са правата им, това обаче не било лесна задача, тъй като ставало дума за „хиляди хора

Нищо чудно да бъде внесена жалба срещу онези, които са издали заповедта и отново да съдим държавата в Страсбург", заплашва Стойков и добавя, че ако някой мислел, че с тоталитарни методи ще ги изплаши и ще спре демократическата им борба, много се лъжел.