Грипна епидемия е обявена в община Луковит. Решението е взето на заседание на Оперативното бюро към Областната комисия за борба с грип и остри респираторни заболявания, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Ловеч.

В периода 26 - 30 януари болните са се увеличили и регистрираните са общо 647, а заболеваемостта е 530 на 10 хиляда население. Най-висока е при възрастовите групи 5-14 години, 0-4 и 15-29 години, обясняват от инспекцията.

Припомняме, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви, че до седмица се очаква цялата страна да бъде обхваната от грипна епидемия. Броят на болните в големите градове продължава да расте.

Заболеваемостта в Ловеч и в останалите общини към момента бележи завишаване, но не достига все още епидемични стойности.

В община Луковит са предприети и противоепидемични мерки. Те включват преустановяване на плановите консултации за здрави бременни жени и кърмачета, профилактичните прегледи и имунизации, както и плановите операции и свиждания в болницата и социалните заведения. Медицинското обслужване на болни от грип и остри респираторни заболявания трябва да се извършва по домовете.

От РЗИ съветват болните с леки и средно тежки форми на грип да се изолират и лекуват в дома си, а тези, при които има усложнения - да се хоспитализират.

Медицинските специалисти в детските заведения и училищата, с помощта на възпитателите и преподавателите, трябва да връщат болните деца по домовете им.

Препоръчва се също ограничаване на масовите прояви, контактите с болни лица.