Върховна Рада на Украйна прие изменения в данъчния кодекс, с които въведе военен данък от 1,5%, съобщи УНИАН.
„Официално е военен данък, но аз ще го нарека данък за установяване на мир", заяви лидерът на „Баткивщина" Сергей Соболев.

Междувременно правителството е разпоредило да бъдат отпуснати от резервния фонд на бюджета допълнително 9,5 млрд. гривни (над 580 млн. евро) за финансовото обезпечаване на военнослужещите, както и материално-техническо обезпечаване на армията.

От своя страна началникът на Генералния щаб на армията Виктор Муженко заяви, че активната фаза от военната операция в Източна Украйна ще бъде завършена скоро, „вероятно след по-малко от месец".

Върховната Рада одобри също така днес изпращането на въоръжени сили от Холандия и Австралия в зоната, където беше свален самолетът на "Малайзия еърлайнс".
Одобреният проект предвижда холандската мисия да бъде съставена от 700 души военен и цивилен персонал. Австралия пък може да изпрати в зоната на катастрофата до 250 души - полицаи, военни и цивилни служители.

Стана ясно още, че украинското правителство планира да предостави пакет от социално-икономически помощи на Донбас, ако украинските сили установят контрол в градовете в източната част на страната, съобщи РИА "Новости".