Жена на 25 години и двете й деца - на 5 години и на 5 месеца, са загинали при пожар в центъра на София.

Сигналът за горяща триетажна сграда на ул. „Ст.Стамболов" и ул. „Св. Св. Кирил и Методий" в София е получен на телефон 112 пет минути преди 6 часа тази сутрин.

Огънят е потушен след като на мястото на инцидента пристигнали три екипа на столичната пожарна, авто-механична стълба и автомобил за спешна медицинска помощ. В потушаването на пожара са участвали 13 пожарникари, а 10 обитатели са били изведени от долния етаж.

При последвалия оглед открили три овъглени тела - на жена и на две деца.

Установена е самоличността им - Русанка, която е 25-годишна и двете й деца - на пет години и на пет месеца.

Огънят е пламнал на таванския етаж, където е живяла Русанка с двете момчета. Общо в къщата живеят 4 ромски семейства от Айтос с около 7 деца. На долния етаж живее друга част от фамилията. Всички са роднини.

Сестрата на Русанка обвини човека, който им е давал под наем жилището, на когото са плащали по 200 лева, като към нея той е имал и сексуални намерения. Според живеещите в сградата няма причина за пожара, не е имало запалена печка, съобщи БГНЕС.

Четири минути са били необходими на столичните огнеборци, за да пристигнат на адреса на пожара. Сигналът е подаден в 5.53 часа. Минута по-късно от Първа пожарна служба към адреса се отправят три пожарни екипа, автомеханична стълба и линейка.

Пожарните екипи пристигнали в 5.57 часа и след една минута започват гасителните действия. Своевременно от горящата сграда са изведени 10 човека. Огънят е погасен в 6.15 часа. При разчистването и последвалия оглед, продължили до 8.15 часа, са открити телата на 25-годишна жена и две деца - на 4 месеца и 5.5 години.

В момента на мястото на инцидента няма полиция, нито пожарникари. Вероятно огледът е свършил.

Продавачка на пазара в близост до опожарената къща, пожелала анонимност, разказа, че когато в 8.00 часа отишла на работа, имало много пожарни. Дойдоха от съдебна медицина и само кокалите изнесоха, посочи жената. Тя изказа предположение, че инцидентът е възникнал заради печка. Други хора в района допускат версията за умишлен палеж.