След като две поредни седмици протестът на ВЕИ сектора оредяваше, като не събираше повече от 100-150 човека, днес пред сградата на ДКЕВР се събраха повече от 200 инвеститори в зелена енергия.

Те протестират за пета поредна седмица срещу решението на енергийния регулатор да наложи такса за достъп на техните инсталации на електроразпределителната и електропреносната мрежа, като тези такси в някои случаи достигат до 40% от приходите, които ВЕИ производителите получават за произведената от инсталациите им електроенергия.

Протестът днес ще продължи с поход до Министерския съвет и ще завърши пред сградата на официалното представителство на ЕК в София.

Пред Money. bg  Владимир  Аличков от Фотоволтаичната асоциация заяви, че ВЕИ бизнесът е подготвил писмо, с което ще бъде уведомена  ЕК за това кои директиви на европейското законодателство са нарушени.

Очакванията на сектора са ЕК да разгледа жалбата им и да предприеме, ако е възможно съответните действия относно наложената такса.

Аличков каза още, че в края на ноември се очаква да започнат делата във Върховния административен съд, които ВЕИ секторът заведе след решението на ДКЕВР от 14 септември.