Социалното министерство излезе с мрачната прогноза, че страната ни е изправена пред риск да затъне в дългове, съобщава Нова телевизия. Населението у нас застарява с бързи темпове и трябва да се предприемат спешни мерки за компенсиране на тази ситуация, споделят от ведомството. Едно от предложенията за справяне с проблема е парите, които раздава Националният осигурителен институт, постепенно да намаляват. Целта е всички разходи да бъдат обвързани с внасяните осигуровки.

Освен това от Министерството на труда и социалната политика смятат, че е необходимо спешно да се приеме укрепване на пенсионните фондове. Експертите предлагат също така да има застраховки за пенсия, безработица и инвалидизиране.

При оптимистичните сценарии работещите у нас ще намалеят с 40% до 2050 година.

В доклада на социалното ведомство се отчитат и положителни тенденции. Пример за това е, че все повече семейства се решават на второ и трето дете. Близо 49 на сто от ражданията миналата година са били на второ и трето дете. Намаляват абортите и броят на починалите, увеличават се браковете и намаляват разводите.

Изводът в отчета на изпълнението на демографската стратегия на страната за 2013 г., изготвен от Министерството на труда и социалната политика, показва, че страната ни има нужда от въвеждането на нови форми за покриване на осигурителните рискове, за да се гарантира стабилността на системата и държавния бюджет при продължаващото застаряване на населението.

43 години е стигнала средната възраст на българите през 2013 г. Само за една година това означава застаряване на нацията с 4 месеца, а спрямо 2000 г. - с 3 г. и 3 месеца.

За периода 2011-2013 г. очакваната продължителност на живота пък е нараснала с 4 месеца и е достигнала 74,5 години. При жените очакваната продължителност на живота вече е 78 години, а при мъжете - 71 години. „24 часа" уточнява, че този показател е важен, защото по него се разбира колко време един човек се очаква да получава пенсия. Според плановете на социалното министерство предвижданията за очакваната продължителност на живота ще участват в определянето как да нараства възрастта за пенсиониране.