НЗОК се нуждае от още поне 150 млн. лева за 2009 г., заяви директорът на здравноосигурителната институция д-р Румяна Тодорова.
Ако касата не получи тези пари, от 1 януари не може да има увеличение на никакъв вид дейности, извън това, което бе въведено от 1 октомври 2008 г., уточни тя.

В момента изпълнителите отчитат октомврийската дейност, идната седмица ще се знае какво е реалното потребление след 10-процентното увеличение на цените, съобщи zdrave.net.

Според д-р Тодорова има нужда от ревизиране на здравното законодателство. В момента законът позволява на пазара да излизат непрекъснато нови и нови играчи, а НЗОК е задължена да сключва договори с всички лечебни заведения на пазара.

В същото време в мениджърските договори на директорите на болници има клауза, според която те са задължени да осигурят 80% използваемост на леглата. Затова ако има свободно легло, директорът се старае да го запълни и разходите за болнична помощ растат всяка година.

Проблемът с контрола, осъществяван от касата, също е свързан с нормативната база, посочи Тодорова. Служителите на касата имат право да извършват проверки тогава, когато дейността вече е отчетена.

Намерението е след като информационната система на НЗОК е вече факт, всеки пациент да се движи с електронна карта, за да се знае във всеки момент къде се намира той и какви дейности се извършват върху него. Идеята е идната година да стартира тази процедура, посочи д-р Румяна Тодорова.