Максимална присъда за акушерката Емилия Ковачева, пребила бебето Никол, поискаха на протест стотина майки.

Организирали се в социалните мрежи, те доведоха пред Съдебната палата в столицата в неделния следобед и своите деца, като обясниха действието си в защита на пребитото бебе Никол. Участниците в протеста носят на ръцете си розови или червени ленти в знак на съпричастност с бебето и неговите родители.

Събралите се изразиха исканията си с два големи лозунга, призоваващи: "Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно!" и "Насилие над деца = престъпление, насилие над бебе = опит за убийство".

"Не мога да си обясня как може една жена, майка да посегне на дете", каза една от участничките в протеста.

Въпреки силното слънце, с децата си на ръце, протестиращите майки заявиха, че ще защитават Никол, защото тя е само бебе, и ще се борят съдебният процес срещу акушерката да бъде справедлив.

Всички на протеста отхвърлиха опитите за обяснение на деянието с това, че Ковачева е карала 24-часово дежурство и е била преуморена.

Те поискаха промени и от страна на Министерството на здравеопазването, които да гарантират добрата грижа и безопасността на бебетата и децата.

Децата и майките да бъдат заедно веднага след раждането, да не бъде спиран естествения ход. Майката да е тази, която да има пряката отговорност в контрола на детето, докато е в болница и единствено, когато има нужда, да се вика акушерка,която да й помага.

Освен това протестирщите искат и видеонаблюдение, което да бъде 24 часа онлайн, да е пряко свързано с родилките и когато детето не е в стаята с майка си тя да може да го наблюдава.

"Софиямед" и ръководството на "Софиямед" да поемат отговорност също, защото Емилия Ковачева не е единствената виновна в този случай.

Протестът в защита на Никол премина тихо и спокойно и само една полицейска кола следеше за реда пред Съдебната палата.

Подобни прояви за планирани и за редица градове на страната - Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Димитровград, Перник и др.