Пет маршрутки са спрени от движение при специализирана проверка на инспекторите на ИА „Автомобилна администрация".

Акцията, разпоредена от министър Ивайло Московски, се проведе на територията на София.

Освен маршрутните таксита инспекторите са проверявали и таксиметрови автомобили и автошколи, съобщават от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

При проверката са констатирани технически неизправности, като липса на болтове на автомобилните колела, неизправност в механизма за закрепване на страничната врата и отстраняване на седалки, без да има разрешение за това.
Инспекторите провериха 88 маршрутки и съставиха 15 акта за неиздаване на билети на пътниците, пропуски в документите и технически неизправности.

При акцията са проверени 374 таксита, като едни от таксиметровите водачи е управлавал автомобила без свидетелство за управление на МПС.

Друг таксиметров водач е санкциониран за неспазване на междуседмичната почивка. Проверяващите са съставили общо 41 акта на таксита за различни нарушения, като липса на прономерован кочан с фактури, изчакване на клиенти на спирки на градски транспорт, неспазване на времето за управление и почивка от водачите, непълното и точно оформяне на необходимите документи и други.

Проверени са и 32 учебни автомобила и 11 автошколи. Съставени са 3 акта за фиктивно обучение на курсисти, което е тежко нарушение, наказващо се с глоби от 500 до 5 000 лева.

В акцията взеха участие 32 инспектори от 8 града. Подобни проверки ще бъдат извършвани периодично в цялата страна. Акцията беше извършена във връзка със зачестилите сигнали от граждани за допуснати нередности, както и с цел повишаване на безопасността и подобраване на обучението в автошколите.