София бе разтресена от сериозно земетресение в 10 часа и 11 минути тази сутрин.

От Геофизичния институт на БАН съобщиха, че трусът е бил със сила около 3.6 по Рихтер.
По скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник това е четвърта степен.

Сградите в София падат при 7,5 по Рихтер
Още...

По последни данни на Геофизичния институт на БАН епицентърът на земетресението е в източните части на столицата - между Цариградско шосе и летище София. Дълбочината е около 2 километра.

Земетресението се усети на територията на София дори и на първите етажи на сградите.

Областните дирекции на „Гражданска защита"- МВР в София и Софийска област са започнали огледи и спешно събират на информация за възможни щети.
Няма данни за пострадали хора.

Към момента са постъпили сигнали за 4 случая на паднали комини на сгради в центъра на града. Силата на труса не е от такава степен, че да предизвика сериозни щети.

Technews съобщава, че интернет връзките са били засегнати от труса. Достъпът до мрежата и до някои от сейтовете обаче са били временно възпрепятствани.

От Института обясниха още, че въпросът дали трусът е вертикален или хоризонтален не е коректен критерий, тъй като е субективен.
Хората, които са в близост до епицентъра усещат земетресението като вертикално, а по-далеч - то се усеща като хоризонтално.

Това е второто земетресение за това денонощие. Тази сутрин в 3 часа и 43 минути българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 130 км югозападно от София, извън територията на страната.

Земетресението от тази нощ е било с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер и не е усетено на територията на България.