Регионалната здравноосигурителна каса в Смолян е установила нарушения в дейността на болницата в Девин, съобщи директорът на регионалния клон на Здравната каса д-р Кузман Гелов, цитиран от БНР.

От 15 специалисти с договори към МБАЛ - Девин фактически работят само трима.

С т.нар. завъртания на бройките трябва да има двама анестезиолози. "Ние направихме четири анестезиолога по "половинки". Луди изключения, които ги няма в света", коментира Гелов. При последващи две проверки не е открит нито един анестезиолог обаче.

Регионалната здравноосигурителна каса е правила многократни опити да връчи съставените от нея актове, но опитите били неуспешни и сега ще бъдат връчени чрез кмета на общината.

„Заявявам най-категорично, че лекарската ми съвест и чест не позволява да искам повече изключения за тази болница, тъй като в един момент тя ще се яви вредна за здравето на хората там", посочи още директорът на Здравната каса в региона.

Д-р Кузман Гелов подчерта още, че натискът да се отвори болницата в Девин е имал "политическо покривало", но ако залогът сега отново е да се реди листата на БСП, той няма да участва в това.

Припомняме, болницата в Девин затвори през 2011 година заради натрупани огромни задължения. Имаше информации, че хора са умирали поради липсата на достъпно лечебно заведение в района. Бившият здравен министър Десислава Атанасова опроверга тези информация.

След поредица протести, правителството на Пламен Орешарски задели от държавния бюджет допълнително 700 хил. лева за възстановяване дейността на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Девин с мотив да се осигури достъпът до болнична медицинска помощ на населението от общините Девин, Борино и Доспат.