„Бойко е виновен", викаха 50 хиляди социалисти на Бузлуджа на въпроса, зададен им от лидера Станишев - „Кой носи отговорност за замразените доходи и растящата безработица?".

В речта си Сергей Станишев констатира, че живеем в друга държава, в която се управлява арогантно, чрез лъжи, клевети и репресии. Правителството не мисли за хората, техните нужди сякаш не съществуват, обяви експремиерът.

По думите на Станишев е нужна демократична, а не репресивна държава, авторитетна, а не авторитарна.

Червеният лидер подчерта, че партията за 120 години е видяла какво ли не. Всичко, каквото може да преживее един човек, е преживяла БСП, заяви Станишев.

По думите му партията е научила най-тежките уроци - че клеветата и омразата не са страшни, когато следваш своя идеал; че вътрешните борби в партията и разделението носят тежки последици за съдбата на БСП и трагична съдба за народа; че властта не може да бъде самоцел.

Нашата идея е продължение на това, за което са мечтали Ботев и Левски - чиста и свята република и равни права и възможности", заяви Станишев.

Той посочи, че опонентите на левицата през последните 20 години правят всичко възможно да охулят социалистическия идеал - с цената за унищожени индустрия и земеделие и унизяване на българската просвета и култура. „Техен идеал е личната облага, а успехите им са на гърба на обикновените трудови хора", заяви лидерът на БСП.

Според него на БСП предстоят най-тежките избори, които съвременна България е виждала, като срещу кандидатите на БСП ще бъдат хвърлени всички ресурси на държавата на ГЕРБ.

Сергей Станишев връчи членската карта на един от 120-те младежи, пожелали да станат част от БСП. 18-годишната Бетина Ковачева от Силистра изрази гордостта си, че става част от партията, една от нейните малки звезди.

Секретарят на НС на БСП Антон Кутев обяви и тазгодишният носител на Наградата за политическа журналистика и публицистика на името на „Георги Кирков-Майстора" - проф. Андрей Пантев.

Във видеообръщение Пантев сподели каква голяма чест и вълнение е името му да бъде свързано с това на Майстора. „Светът без социалистите би бил много скучно място. Идеята за социална справедливост е благородна и присъща на човека", заяви професорът.