Групировката "Ислямска държава" отново е ударила безценния древен сирийски град Памира през нощта на 31 август. Взривени са били останките от един от храмовете там. Това са съобщили от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права.

Трудно е да се намери информация какви точно щети са нанесени, но според местни жители, взривът е бил мощен, а от сградата са останали само стени. Те споделят, че по земята се виждат паднали колони.

Дни по-рано бе взривен храмът Баал-Шамин, убит бе и 81-годишният археолог Халед Асад, който отговаряше за архитектурния комплекс.

"Даеш", както е известна групировката в арабския свят, извърши и масови екзекуции в амфитетрите на града.

Припомняме, че сили на терористите превзеха Палмира през месец май. Античният град е част от списъка с обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО осъди варварските действия на джихадистите към паметниците на културата, но и разкри сведения, че те не унищожават всичко, а го продават.

Според "Ислямска държава", всички древни храмове не са просто археологически и културни паметници, а принадлежат на езически религии, които противоречат на исляма и затова трябва да бъдат разрушени.

Ислямистки проповедници препоръчаха и пирамидите в Египет да последват съдбата на Палмира.