Разследващите са заключили, че един или повече хора със "забележителен летателен опит" са отвлекли изчезналия "Боинг" на Малайзийските авиолинии.

Похитителите са изключили комуникационните устройства и са насочили самолета извън маршрута му.

Това е обявил правителствен източник от Малайзия, пожелал анонимност, който е участвал в разследването на случая, съобщава "Асошиейтед прес".

Информацията за умишленото дезактивиране на комуникационните системи беше потвърдена и от министър-председателя на Малайзия Наджиб Разак, който каза, че нови доказателства, базиращи се на данни от сателити и радари, сочат, че след умишленото изключване на комуникационните системи самолетът е променил курса си и може да е летял още 7 часа. По думите на Разак самолетът се е отправил в посока Индия.

Анонимният източник е обявил още, че "отвличането вече не е теория".

Сред версиите е и тази, че членове на екипажа може да са съпричастни към отвличането. В потвърждение на това агенциите съобщиха, че малайзийската полиция е обискирала дома на един от пилотите на Боинга.

Засега не са установени мотиви за отвличането, нито са известни някакви искания от страна на терористите.

Междувременно стана ясно, че има данни, че самолетът е на дъното на Индийския океан. Това обяви пред CNN висш американски служител от Пентагона. Той се позова на информация, която Малайзия е предала на САЩ.

По данни от военен радар "Боинг"-ът, който изчезна в Южнокитайско море, е бил умишлено насочен на запад и отклонен на стотици километри от курса си. Той е прелетял през Малакския пролив и се е отправил към Андаманските острови в Индийския океан, разказват участници в разследването, цитирани от "Ройтерс".

Припомняме, самолет на авиокомпания Malaysia Airlines се изгуби по време на полет от Куала Лумпур за Пекин миналата събота.

На Boeing 777 е имало 227 пътници и 12-членен екипаж. Сред пасажерите е имало граждани на 14 страни.

Лайнерът е трябвало да пристигне в Пекин в събота в 06:30 ч. местно време (00:30 българско). Връзката с него е била прекъсната в 02:40 ч. ( 20:40 ч. българско време).