Около 70% от тоалетните в учебните звена са ремонтирани или обновени през последните три години. Близо 80% от тоалетните са в добър вид, а останалите имат нужда от реновиран, установи проучване на Синдикат „Образование" към КТ "Подкрепа".

Средствата за ремонт или построяване на нови детски тоалетни са предимно от училищните бюджети и само 22% от общинските бюджети.

Тук за съжаление, коментират от синдиката, се проявява българският синдром за размита финансова отговорност между община и държава.
В общинските учебни заведения грижа за капиталовите ремонти в това число поддържане и построяване на тоалетни имат единствено общините, но те са в дълбоко забвение за тази си отговорност. Консумативите (тоалетна хартия и сапун) са за сметка на училищните бюджети.

И ако почти всички тоалетни в учебните звена са придобили по европейски вид, то това се е случило за сметка на единните разходни стандарти в училище и заплатите и допълнителните плащания на персонала в училище. Това води до нарушаване от директора на приципите за разпределение на бюджетите пропорции в хазните на учебните заведения.

Колегиите в училищата са направили жест в името на учениците, съгласявайки се да се пренасочат средства от заплати към тоалетни, но е крайно време в България за българското образование всеки да поеме своята писана и неписана финансова отговорност, категорични са от Синдикат „Образование".

Синдикатът отчита увеличаването на капиталовите разходи на 25 лева за ученик в бюджет 2013, но смята, че при сегашното състояние на повечето учебни звена, тези разходи трябва да се увеличат поне 5 пъти.