Процедурата за получаване на научни степени и научни звания е затворена и непрозрачна. Това каза премиерът Сергей Станишев при откриването на кръгла маса "Развитие на правната уредба на научните степени и научните звания в България".

Този процес трябва да стане по-прозрачен както към тези, които очакват да получат тези степени и звания, така и за обществеността, допълни премиерът, цитиран от БНР.

По думите на премиера процедурата трябва да се ускори.

"Всички ние сме в дълг на обществотопо отношение на организацията на научната работа във висшите училища и БАН. Сегашното правителство има волята да направи системата по-гъвкава", каза също Сергей Станишев.

Дискусията се провежда в Пловдив и е по инициатива на вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев.

Проблемът за качеството на научната дейност и развитието на научните кадри и е свързан с икономическото развитие на България, заяви още Станишев.

Той припомни, че през 2007 г. Европейската комисия е излязла с т.нар. Зелена книга- анализ за нивото на научните изследвания и иновациите, съпоставяйки ЕС с останалите региони на света.

"В зелената книга се констатират тревожни феномени- в редица области в ЕС има изоставане в броя на научните кадри, в качеството и приложението на научните изследвания", посочи Станишев.

Просветният министър Даниел Вълчевзаяви пред присъстващите ректори, ръководители на научни институти в БАН, учени и политици, че по отношение на науката у нас трябва да се определят приоритетни области, както и да се реши ще се правят ли промени във Закона за научите степени и научните звена /сега действащият е от 1972 г., променян е през 2000 г./

В България няма нито един професор под 35-годишна възраст, а едва 12 са до 44 години, посочи министър Даниел Вълчев. Той допълни статистиката: от 1300 професора повече от 600 са над 65 годишна възраст.

За младите учени няма стимул - заплащането е ниско, условията за работа не са добри, а израстването в кариерата е трудно", каза министър Вълчев.