Американският президент Джордж Буш използва атентата срещу посолството на САЩ в Йемен, за да припомни, че страната му все така е във война с тероризма, съобщи АП.   

Тези хора използват подобни действия, за да постигнат целите си. Те си служат с убийства, за да ни принудят да се откажем и да загубим. Нашето послание е да помогнем на правителствата да надживеят тероризма. Ние искаме хората да водят нормален живот, да бъде реалност мечтата ни за един по-добър свят." - заяви Буш.

Държавният глава направи това изявление след среща с генерал Дейвид Петреъс, който тази седмица предаде командването на многонационалните сили на Коалицията в Ирак на генерал Рей Одиерно, за да поеме Централното командване на САЩ.

16 души загинаха при атентата срещу американското посолство в Йемен.

Бяха взривени две коли бомби пред добре охраняваната сграда на дипломатическата американска мисия.

При атаката в столицата Сена са убити шестима йеменски полицаи, както и цивилни. Всички загинали са йеменски граждани, с изключение на една жена от Индия.

Организацията "Ислямски джихад в Йемен" пое отговорността и отправи заплахи срещу други посолства, включително това на Великобритания, Саудитска Арабия и Обединените Арбаски емирства.

Властите в Йемен обаче са убедени, че преоблечени като служители на реда членове на Ал Кайда са атакували а посолството.