архив
Македонски българи откриха във Велес паметник на последния лидер на историческата ВМРО Иван Михайлов.

Паметникът е в двора на къщата на велешанина Драги Каров, който преди две години издигна там бюст на друг легендарен войвода - Тодор Александров. 

По време на откриването на паметника журналистът Виктор Канзуров от инициативния комитет изтъкна, че всички онези, които се чувстват българи в Македония, са „оспорвани и онеправдани".

Според Канзуров те не искат промяна на границите, а само да им се признае идентичността и заедно да живеят с всичко онези, които се чувстват македонци и с другите националности, които живеят на територията на Македония.

По време на откриването Драги Каров, Виктор Канзуров и представителите македонското сдружение в София „Преображение" се разграничиха от ВМРО на Красимир Каракачанов и от министъра без портфейл Божидар Димитров.

От страна на македонските българи беше заявено, че Каракачанов и Димитров не помагат, а пречат на отношенията между България и Македония. 

Припомняме, преди две години паметникът на Тодор Александров предизвика голям скандал в Македония, като Драги Каров беше принуден да го премести. Каров също така беше глобен с 1000 евро за развяване на българско знаме.

Александров и Иван Михайлов се приемат като спорни фигури в Македония, поради многократно заявяваната им българска идентичност.