Лидерът на ДСБ Иван Костов призова за създаване на дясна изборна коалиция, която да участва в управлението на страната.

Той поиска мандат за това от петото национално събрание на ДСБ, което се проведе във ВИАС.
(В късния следобед исканият мандат бе даден...)

Посланието към Борисов:
ГЕРБ няма достатъчно потенциал да управлява сама в следващия мандат
                        Още...

Чрез тази дясна изборна алтернатива да бъдем гарант и коректив за проевропейско реформаторско управление, поиска Костов.

Той поясни, че има предвид участието на реформаторската общност смело и решително за спасяването на България от престъпност и изолация.

По думите на Костов шансът на управляващите е в разпокъсаността на дясната опозиция.
Личната неприязън, дребните политически сметки и недоверието правят опозицията неубедителна, изтъкна той, мотивирайки желанието за обединение.

Според вижданията на лидера на ДСБ дясната изборна коалиция ще провежда антикризисна политика, политика срещу мафията и олигархията, която ще изпрати БСП, ДПС и НДСВ в опозиция.

Тъмносиният лидер не уточни кои политически формации иска да обединява, само припомни становището на ДСБ от лятото, че това са партиите членки на ЕНП - без обаче да стане ясно дали всичките, или само някои.
Припомняме, членовете на ЕНП са СДС, ДСБ, ДП, БЗНС на Мозер и ГЕРБ.

Нашето присъствие в управлението ще доказва, че то съблюдава безкомпромисно етническата толерантност и работи за разрушаване на гетото, в което Доган и компания държат насила българските турци", каза Костов прекъснат от аплодисменти.

Целта на ДСБ не може да бъде просто самостоятелна група в следващия парламент

Вие сте истински демократи", отвърна той на ръкоплясканията и добави:
„Цивилизованата етническа толерантност е истинската гаранция за гражданския мир у нас, а не ДПС" и отново бе аплодиран.

Като условие, без което не може, лидерът на ДСБ посочи, че ДСБ ще участва или подкрепя само такова управление, което с разумен, но възможно най-кратък срок ще възстанови доверието и финансирането на ЕС към България.
Това може да стане само с чисти ръце, подчерта той.

Костов заяви още, че ДСБ ще настоява да се прекратят либералните експерименти, които да формират устойчивото развитие на страната.
И заяви, че ДСБ ще работи  за енергийна сигурност и независимост на България, че ще противодейства на връщането на страната в руската имперска орбита и неоткъсването й от ЕС и НАТО.

Даваме си сметка, че ДСБ сме труден партньор, ДСБ не крие различията и че именно заради тях иска ролята на гарант и коректив

Ние сме за управление основано на професионални умения и почтеност, а не на квотен принцип, заяви Костов.

Изграждането на дясна изборна коалиция по думите на Костов е само първата стъпка преди изборите, а следващата е участие в алтернативно на сегашното управление.
Бившият премиер подчерта, че целта на ДСБ не може да бъде просто самостоятелна група в следващия парламент.

Даваме си сметка, че ДСБ сме труден партньор, посочи Костов и подчерта, че мандатът е на границата на възможните компромиси преди и особено след изборите.
Той изтъкна и че ДСБ не крие различията и че именно заради тях иска ролята на гарант и коректив.

Като основни различия с ГЕРБ например Костов посочи, че те нямат еднозначно отрицателно отношение към тоталитарните режими и че за ДСБ е абсолютно недопустим бъдещ политически партньор да приема целите на възродителния процес.

Още един управленски мандат на БСП, ДПС и НДСВ би бил непоносим

Сред изтъкнатите от лидера на ДСБ постижения на партията са активното взаимодействие в парламентарната и изънпарламентарната опозиция, внесените 4  вота на недоверие към правителството и ефективната работа на парламентарната група на ДСБ.

В очакване събранието да потвърди избрания политически курс, Костов каза, че алтернативите на ДСБ са две:
„или да отворим честно врати за дясна изборна алтернатива и след това за проевропейско управление, или да отворим врати за нов мандат на БСП и ДПС".

Още един управленски мандат на БСП, ДПС и НДСВ би бил непоносим, предупреди Костов.