Комисията по околната среда и водите прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, внесен от депутата от БСП и председател на комисията Добрин Данев и група народни представители.
Проектозаконът беше подкрепен от 10 членове, а 8 се „въздържаха“ от гласуване.

Промените дават възможност за удължаване на срока за разработване на новите общински програми и наредби. Предвижда се още и увеличаване на срока за изграждане на общинските площадки за събиране на отпадъци от домакинствата, тъй като към момента мнозинството общини нямат обективна готовност за пускане в експлоатация на тези площадки.

Припомняме, законът, който ще бъде променен влезе в сила на 13 юли и предизвика протести и блокади на гранични пунктове от рециклиращия бранш.

Председателят на  Комисията Добрин Данев припомни, че от 13-и юли, влизайки в сила, законът забранява на физическите лица да предават възмездно отпадъци от черни и цветни метали. Това е предизвикало притеснение у представителите на бранша. „Предвид липсата на изградени площадки, достигнахме до извода, че трябва да направим отлагане на закона с година“, заяви Данев.

„По отношение на банковата гаранция предложението е да бъде намалена от 25 000 на 15 000 лв, по 5 000 за всяка площадка“, заяви вносителят. Основният мотив е твърде високата сума до този момент, което е довело до намаляване броя на площадките в страната.

Припомняме, че в последните дни на миналия месец браншът изрази гневната си позиция относно влизането в сила на закона. Днес те присъстваха на комисията и отново изразиха притесненията си относно това, че физическите лица няма да могат да предават отпадъци срещу заплащане, а ще трябва да бъдат предавани безвъзмездно. Другият основен проблем според рециклиращите организации е въвеждането на безкасово заплащане на 100%.

Целта е да се постигне компромис и  да се даде възможност на браншовите фирми да продължат спокойно работа. Вносителят обясни, че срокът на удължаване ще бъде решен впоследствие.

Ивелина Василева, бивш зам.-министър на екологията по времето на ГЕРБ, когато е приет законът, попита какво е отношението на общините към законопроекта и каква е готовността им.

Депутатът от БСП Георги Свиленски е водил разговор с представителите на ведомството към Столична община, като оттам са заявили, че имат сключени договори. Въпреки това, тяхната препоръка е срокът да се удължи, тъй като в другите градове колегите им не са готови.

Повечето от общините не са изградили площадките си в изпълнение на закона, обяви Десислава Стойкова, юрисконсулт от Националното сдружение на общините. Има данни, че някои от тях в момента изграждат такива, но окончателно не са готови. Стойкова изрази подкрепата на сдружението на Параграф 6, касаещ изграждането на площадките на общините за възмездно предоставяне на отпадъци.

Депутатът от ДПС и зам.-председател на Комисията по околната среда и водите Джевдет Чакъров отбеляза необходимостта от нов закон за управление на отпадъците.
„Нееднократно посочвам, че философията на закона в момента не е най-адекватната“, заяви Чакъров. По думите му, вижда се, че дейността по отношение на управление на отпадъците, както и самите системите не функционират добре. Напротив, дори имало сериозно отстъпление.  Чакъров бе категоричен, че ще подкрепи законопроекта, но  акцентира, че преследват по-специално разделното рециклиране.

Необходимо е да бъдат разгледани и други въпроси, касаещи източниците за финансиране на площадките. Да се определи  кой ще е операторът,  както и за кого ще остава дивидента – за сметка на общината или на оператора.

Депутатът от БСП Страхил Ангелов изрази категорична позиция, че нов закон е необходим. „42-ото Народно събрание няма ресурс за по-сериозни и задълбочени законодателни инициативи“, заяви Ангелов. Той заяви готовност за подкрепа на законопроекта с оглед на това, че тези отпадъци остават ничии при това положение.  „Доколкото общинските площадки не са готови, най-подходящо е да го подкрепим на първо четене и да го гледаме по-бързо в пленарна зала, тъй като от понеделник отпадъците няма къде да отидат“, каза още Ангелов.

Ивелина Василева от ГЕРБ напомни позиция на партията си, защитавана по време на дебатите за приемането на текстовете на този закон, приет от Народното събрание преди 2 години.

„Ясната и принципна позиция на ГЕРБ цели постигане на съответствие с европейските цели и законодателство, с откликване на нуждата, изразена от всички заинтересовани страни да се защитят животът и здравето им, да се елиминират вредните явления, свързани с многобройни битови кражби”, заяви Василева. Тя направи препратка и към един друг проблем, възникващ вследствие на възмездното предаване на отпадъци - набезите в селата. Едва ли има село и паланка, в които да не са пропищели, вметна герберката.

Стана ясно, че ГЕРБ ще подходи към обсъждане на удължаване на срока само и единствено при условие, че бъдат спазени следните условия.
Първо – удължаване на срока само с 6 месеца, което време било предостатъчно за общините да се организират.
„След като логиката на законопроекта ви се поставя за загриженост на общините, отново трябва да се чуе националното сдружение“, подчерта Василева.

ГЕРБ изисква съгласие от страна на останалите политически сили, че в преходните и заключителни разпоредби ще бъде одобрено отлагане на срока за закона за местните данъци и такси.

Последното условие на ГЕРБ е министерството да напише ясни указания, за да инструктира общините как да организира системите си.

Зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев пожела в оставащото време проектозаконът да премине през необходимите процедури и да стане факт. Той отбеляза, че е учуден от поставените условия от страна на ГЕРБ, които не било редно да се дискутират в момента, а по-скоро между първо и второ четене.

„Ръководството на МОСВ винаги се е стремяло да има добра комуникация с ръководството на НСОРБ“, подчерта Георгиев. Той опроверга Василева, обявявайки, че на 5-и септември от МОСВ са изпратили писмо, в което обръщат внимание на методическите указания за осигуряване на площадките, както и, че следва да се предприемат действия във връзка с изтичането на някои срокове.

Що се отнася до националния план за управление на отпадъците, Георгиев призна, че има известно забавяне, но това не значи, че МОСВ не е работило. В предходния си мандат Чавдаров и колегите му са изработили програма, която обаче правителството едва ли ще може да приеме в оставащото време.
Въпреки това, зам.-министърът на околната среда и водите изчисли, че работата е свършена на 90% и следващият кабинет ще има готов документ и много бързо ще може да се пристъпи към неговото приемане .