Днес Мики Маус навърши 80 години, но никога няма да му ги дадете като го погледнете.

Мишокът за пръв път се появява в скица на Уолт Дисни на този ден през 1928г.

Мики Маус първоначално е създаден като заместник на Освалд Щастливия заек, по-ранна звезда, създадена от студиото на Дисни за Юнивърсъл.

Ранният външен вид на Мики всъщност до голяма степен прилича на този на Освалд. Когато Дисни поисква по-висок бюджет за своите филмчета за Освалд, той е уволнен, а от Юнивърсъл наемат други художници да рисуват заека.

От този момент нататък Дисни винаги се старае да обезпечава правата на героите, които неговата компания създава.

Първоначално аниматорът смята да кръсти героя си Мортимър Маус, но жена му го убеждава, че името звучало прекалено претенциозно, което кара Уолт Дисни да нарече героя си Мики.

Името Мортимър по-късно е използвано за друг герой в сериите за Мики, чичото на Мини Маус.

Рисуваният мишок става хит и скоро се  появява и банда от негови приятели.

Мики и Мини никога не са се женили официално, но все още са най-известната анимирана двойка в света.

Според Дисни, повече от 1 милион деца са се присъединили към оригиналния Мики Маус клуб между 1929 и 1932 г. Имената на феновете му се разпростират от обикновени американчета до известни имена като Франклин Рузвелт и Бенито Мусолини.

С развитието на аниматорските техники и външният вид на Мики търпи промени. Осезаемо е, че Мики качва няколко килца, но неговият дружелюбен характер никога не се променя. Мики си остава същата добродушна мишка, която Уолт Дисни създава през 1920-те.

В момента Мики Маус е интернационален символ на империята на Дисни.