Президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Драгомир Стойнев направиха първа копка на изграждането на Икономическа зона Божурище.

По време на официалната церемония държавният глава изрази задоволството си от днешното събитие, което показва интегрирани усилия и визия за продукт на световно ниво. Тук ще се ремонтират климатичните системи на Volkswagen, Audi, Bugatti, Lamborghini, Porsche.

Инвестицията е на стойност 42 млн. лв. и ще бъдат създадени поне 600 работни места.

„Президентството и институциите сме денонощно на разположение", изтъкна Росен Плевнелиев. Той е доволен, че подобен проект има в Индия и Китай, а ние сме третата страна, в която се реализира. „Ще дадем всичко възможно тази тенденция да продължи", подчерта президентът.

Той благодари на инвеститорите, че от едни плевели ще направят индустриална зона за пример. Още по-доволен е той, че всички сгради ще бъдат нулево енергийни. „Това е визията на България", категоричен бе Плевнелиев. „Нека да дадем път на бъдещето", призова той и допълни: „Нека да покажем нашия талант и мотивация, защото имаме много какво да дадем на света".

Икономическият министър Драгомир Стойнев от своя страна е доволен, че ще се създадат нови работни места. Нещо, което според него не е трудно, дори и в условия на криза. „В политиката, ако има последователност, нещата ще се случат", смята той.
„За инвеститори и създаване на работни места, пари не трябва да се пестят", категоричен бе Стойнев и посочи, че вратата на министерството му винаги е отворена за всеки инвеститор, който среща някакви трудности при осъществяването на проекта си.
„На нас не ни трябва нестабилност, трябва ни стабилност", посочи още той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни пък, че е била необходима много последователна работа, за да се даде старт на подобен проект. „Ще продължаваме да помагаме", заяви още тя и изказа задоволство, че ще бъде изграден и 2 км нов път.