ГЕРБ са разочаровани и от бюджета на Министерството на отбраната за 2014.
Опозицията направи равносметка как в годините са намалявали финансите за отбрана. През 2000-та средствата за МО са близо 2,81% от БВП. В кризисните 2008-2009 бюджетът на МО е 1.3%. Предвижда се до 2016 той да стигне до 1,13% от БВП.
През 2014 бюджетът на МО е в размер на 1,080 милиарда лева.

МО е едно от най-реформираните министерства, подчерта Валентин Радев от ГЕРБ. Този бюджет е орязан с 60 милиона лева, коментира още той. Въоръжените сили и националната сигурност не са приоритет за това правителство, повтори за пореден път Радев. Ако е така, кажете го, господа управляващи, призова той.
По думите му, това е бюджет на оцеляването за МО. Депутатът от ГЕРБ призова отнякъде да се намерят пари за отбраната.

Съпартиецът му Станислав Иванов пък предположи, че отбраната ни се управлява от коалиционните партньори на военния министър Ангел Найденов от ДПС, а самият министър пък бил зает да назначава сътруднички в МО.
Депутатът дори смята, че от ДПС не позволили на военния министър по-голям бюджет за отбраната ни.

Петър Мутафчиев от БСП отбеляза, че с бюджета за 2014 МО ще си изпълнява задълженията.

Опозицията настоя обаче финансите на МО за следващата година поне да се запазят на настоящото ниво. Не закривайте армията за пари, призова Владимир Тошев от ГЕРБ.

Доброслав Димитров от ГЕРБ пък разби мантрата за „Лошия Дянков", който дал с 60 милиона лева повече пари за армията от „Добрия Чобанов".

За малко обстановката се напрегна и да се стигне до конфликт между Мая Манолова и Станислав Иванов, който искаше думата, но тя не му я даде. Депутатът от ГЕРБ отиде до социалистката, която председателстваше заседанието. Не ми крещете, а си седнете на мястото, настоя червената депутатка. Станислав Иванов обаче настояваше да се изкаже, което принуди Манолова да му отговори остро: „Седнете си на мястото, за да не ви помогна аз да седнете". В крайна сметка квесторите помогнаха на Манолова да се отърве от напористия гербер.

Павел Шопов от Атака пък се оплака, че Манолова от високото място на което се намирала - председателстващ заседанието, не била достатъчно твърда с Иванов. Не мога да разбера каква е тази мекушавост и нерешителност, изненадан бе атакистът и настоя за по-строго отношение към гербера, който според националиста носел индианското име „момчето с чувалите".
(Припомняме, Иванов се прочу с „помощта си" към хора от секционни комисии, които носеха чувалите с бюлетини на последните местни избори към зала „Универсиада".)
Все още не е получил мъжкото си име, както е в индианските книги, оплака се Шопов от поведението на Станислав Иванов.

В крайна сметка герберът взе думата и се оплака от действията на Манолова, която прекрати дебатите по бюджета на МО, след като бе прието това предложение на Борис Цветков.

„Вие сте партиен другар на г-н Ангел Найденов". Днес ще бъда бяла и добра", намеси се и Снежана Дукова от ГЕРБ. Тя се обърна към мнозинството и ги обвини, че предизвиквали негативната енергия, не разрешавайки на опозицията да се изкаже. Дайте възможност да защитим нашите тези, поиска тя.

Манолова коментира на свой ред по повод изявленията на ГЕРБ: „Последните две изказвания са доказателство, че този дебат трябва да бъде прекратен".

След тази „случка" бюджетът на МО бе приет окончателно с 91 гласа За, 53 против, 4 въздържал се.

След двудневни дебати по бюджет 2014, днес народните представители приеха ударно член 1 от бюджета, отнасящ се до заложените приходи и разходи на държавата през следващите 12 месеца.
Без дебати пък бяха приети бюджетът на Сметната палата и на Президентството.
Депутатите подхванаха и бюджета за съдебната власт, като разходите заложени в него - 434 милиона лв. - ГЕРБ определиха като санитарен минимум.
Междувременно без дискусии бе приет бюджетът на МП. От 138 гласували, за бюджета на МП бяха 86, 25 против, 27 въздържал се.
В словесни нападни премина и приемането на бюджета на вътрешното министерство.Предвидените разходи в бюджета на силовото министерство са в размер на 999 556 000 лева, а очакваните приходи - 174 638 000 лева.
След спорове кой е по- специален НС прие и бюджетът на социалното министерство.