Европейската комисия прекратява започната наказателна процедура срещу България заради Комисията по регулация на съобщенията.

Това съобщи Мартин Селмайр, говорител на комисар Вивиан Рединг, която отговаря за информационното общество.

Наказателната процедура се спира след взетите мерки в страната да се осигури независимостта на националния телекомуникационен регулатор, съобщава БНР.

Процедурата бе започната в края на октомври миналата година заради проблеми около дейността на КРС.

Като мотив за това бяха посочени дългата липса на председател на КРС, недобро изпълнение на съществени задачи от страна на КРС като извършване на пазарни анализи, както и че сред членовете на борда на КРС фигурира председателят и на друг български орган с регулаторни компетенции - ДАИТС, което според Европейската комисия може да породи конфликт на интереси и да застраши независимостта на комисията.

Делото срещу България се прекратява, тъй като според Европейската комисия проблемите, свързани с независимостта на националния телекомуникационен регулатор и с изпълнението на неговите задачи, се смятат за решени.

"Особено съм доволна, че сме в състояние да прекратим процедурата срещу България след настъпилите съществени промени по отношение на българските регулаторни власти в областта на телекомуникациите. Един зле функциониращ национален регулатор е очевидна тежест както за операторите, така и за потребителите.

Следователно промените в България са добра новина", коментира комисар Вивиан Рединг.