Около 200 протестиращи срещу новата наредба за "Синя зона" в София блокираха за около 10 минути кръстовището на бул. „Васил Левски" и улица „Граф Игнатиев".

Те се събраха пред „Попа", за да изразят своето недоволство срещу новата наредба в столицата, третираща синята зона.

Протестът на столичани беше охраняван от няколко патрулни коли, паркирали на бул. „Васил Левски".

Припомняме, наредбата трябва да влезе в сила от 1 септември и срещу нея тече подписка, в която участие са взели вече близо 15 хиляди души.

По-рано днес столичната кметица заяви готовност да обсъди със столичани проблемните моменти в новата наредба.

Протестиращите обаче се заканиха да блокират кръстовището и утре.

Много граждани - млади, възрастни, включително и инвалиди в колички се редиха на опашка до паметника на „Патриарх Евтимий" , за да се подпишат в подписките на Гражданско движение „ДНЕС" срещу новите разпоредби за паркиране и за референдум за прекратяване на концесията на „Софийска вода".

Александър Коларов от „ДНЕС" изтъкна, че подписката срещу синята зона и високите вноски е подкрепена от ВМРО.

Той каза още, че има трета подписка, която също е за синята зона, но е инициирана от момиче - инвалид. Петьо Георгиев, доброволец на движение „ДНЕС", съобщи, че момичето е инвалид и от държавата му е забранено да паркира до дома си, където е паркирало до вчера и съгласно новата наредба искат от него заплащане. Той изрази и недоволство от повишаването на цените за паркоместата с 300-400% и от други ощетяващи хората текстове в наредбата.

„Ако преди ви е струвало 30 лева да си върнете вдигнатата с паяк кола, сега ще ви струва двойно, на всичко отгоре държавата иска пари за тези паркоместа, които са пред собствените ни блокове, но не е създала по добри условия за паркиране, нито е осигурила по-добър градски транспорт", каза още Георгиев и добави, че според него това е начин, по който само се искат пари - „нещо като изнудване, това е".

Гражданка, която се подписа срещу синята зона и за референдум за „Софийска вода" сподели пред News.bg, че новите такси са много високи и изрази недоумение какво е виновен един човек, че живее в центъра и че трябва да си плаща за това, че живее в центъра.

Анжелика Цокова, член на Координационния съвет на Гражданско движение „ДНЕС" изтъкна пред микрофона ни, че от движението са завели граждански иск срещу наредбата с настояване тя да бъде отменена, докато не бъде обмислена.

В стартиралата подписка са събрани 16 хиляди подписа, съобщи още тя и изрази надежда проблемите да се решат чрез диалог. Има страшно много недомислици в тази наредба, подчерта Цокова. Гражданският иск ще бъде разглеждан в началото септември в съда, съобщи още тя.

В същото време по другата тема - концесията на „Софийска вода", Александър Коларов разказа, че през 90-те години същата френска мегакомпания, която е концесионер на „Софийска вода" е бил концесионер на водата в Париж и в последствие с 208% е скочила цената на водата там.
„Французите са направили същото, което правим и ние. Те са върнали водата на държавата и за 1-2 години цените им спадат с 8 %", изтъкна Коларов. Той изрази възмущение от поскъпването на водата в София - „от 60 ст. е скочила на 1.60 лева и над два лева ще скочи, което е 400% поскъпване".