Изтичане на информация наложило отмяна на специализирана полицейска операция на територията на цялата страна за работа по криминалния контингент.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията трябвало да бъде проведена съвместно с ВКП, окръжните и районните прокуратури в страната, за работа по криминалния контингент, проверка на дискотеки и питейни заведения за непълнолетни и малолетни посетители.

Уточнява се, че на 8 декември, на редовното седмично съвещание на професионалното ръководство на МВР, ръководено от генералния комисар Павлин Димитров, е било решено ежегодната специализирана полицейска операция работа по криминалния контингент да се проведе от 11 до 13 декември за времето от 22 до 04 часа в трите дни, на територията на цялата страна.

Анонимни обаждания в редакциите на мадиите от името на полицаи са съобщили обаче, че ръководството на МВР е разпоредило привеждането на структурите в бойна готовност, за да ги задържи на работните им места и да възпрепятства включването им в подготвяните за 13 декември протестни действия пред сградата на МВР в София.

От пресцентъра на МВР подчертават, че генералният комисар на МВР Павлин Димитров ще бъде в София на 13 декември - датата, обявена за мълчалив полицейски протест.

Това е по повод друга информация, получена от полицейски източници в медиите, според която Димитров е изпратен в командировка в чужбина, за да бъде държан далеч от протестиращите след публичното му изявление, че "ако има протести, неговото място е там".

От МВР уточняват, че Павлин Димитров е на работно посещение в Париж за среща с генералния директор на Френската национална полиция Фредерик Пешнар.

Визитата е планирана още през лятото на тази година и има за цел да подготви протокол за полицейско сътрудничество между България и Франция, който да бъде подписан от министрите на вътрешните работи на двете страни при предстоящото посещение на министър Мишел Алио Мари в София.

Първоначално планираната командировка на Павлин Димитров в Париж е била за времето от 10 до 14 декември, но след обявяването на протестните действия на полицаи за събота генералният комисар е получил нареждане от министър Михаил Миков да съкрати престоя си във Франция и да се върне в България в петък вечер.