САЩ разполага със значителни запаси от нефт и природен газ.

Запасите се намират на територията на страната, но и в континенталния шлейф на бреговете.

Добиването им би могло рязко да намали зависимостта от външни доставки на енергоносители и да подбие цените в световен мащаб. Това е заявил членът на комитета по енергетика в Конгреса на САЩ републиканецът Джон Съливан.

Той публикува данни за запасите на САЩ, според които само шелфа по крайбрежието на Аляска има 27 милиарда барела нефт и 132 трилиона кубически метра природен газ.

По думите на Съливан само в района на тихоокеанското крайбрежие САЩ разполагат с 10 милиарда барела нефт и 18 трилиона кубически фута природен газ.
Запаси има също и по атлантическото крайбрежие и в Мексиканския залив.

Съгласно приведените от Съливан данни, общите запаси могат да се пресметнат на 20 милиарда барела нефт и 162 трилиона кубически фута газ, които се намират на територията на 48 щата, без да се броят Аляска и Хавайте.

Данните конгресменът изнесе по време на обсъждане на предложение на републиканците да се разреши добивът на нефт и газ от морския шелф в границите на от 50 до 200 мили от брега. В момента добивът е забранен. Демократите обаче блокираха внесеното предложение.

Инициаторът на обсъждането републиканецът Джон Петерсън изпрати на 5 юни писмо до президента Джоржд Буш, в което се настоява да бъде отменена настоящата забрана.
Америка се намира в енергийна криза", се казва в писмото. Конгресменът подчертава още, че увеличението на вътрешния добив на нефт и газ би позволило да се намалят цените на вътрешния пазар и да се възвърне стабилността на енергийния пазар.