Напоследък в медиите се спекулира и се задават въпроси защо се прилагат хормони при производството на птиче месо? Не се задава въпросът използват ли се изобщо такива хормони в птицевъдството? Факт е, че те никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България, информират в съобщение за медиите от Българската агенция по безопасност на храните.
От агенцията посочват, че според статистиката през последните 15 години няма нито едни случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз, според справка в системата RASFF.
При мониторинговите изследвания в страната не е установено нерегламентирано влагане на медицински или растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 % от птичите стада в България, уверяват от БАБХ.
От агенцията допълват, че използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо.
В изявлението на БАБХ се заявява още, че твърдението, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо заради прилагането на хормони, е спекулация. Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес, обясняват специалистите.
Negru tigani
на 26.02.2014 в 16:26:33 #3Едно време на село, квачката като излюпи пиленцата май-юни, за колене ставаха септември. Три месеца! Сега как така за 20 дни са на 1.5кг?
Архангел
на 26.02.2014 в 16:16:35 #2"Екипът ни посети една от птицефермите в близост до София, за да провери с какви фуражни смески са хранени пилетата. Производителят на пилешко месо Благо Джиев ни обясни, че през последните 20 години промяна в начина на гледане на пилетата няма. Антибиотикът, който ползват птицевъдите е кокцидиостатик. Той, по думите на Джиев, е незаменим на този етап и всички, които отглеждат промишлено бройлери, го ползват. И една седмица преди заколване на птиците, този антибиотик се спира. По думите му, американските му колеги могат да произведат 1 кг месо с 1 кг фураж" Източник: http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%BE-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-/%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%82_l.102_i.10091529.html#.Uw327IUnP_Y Айде сега БАБХ да направи очна ставка с господина Джиев да видим кой крив кой прав!
Архангел
на 26.02.2014 в 16:13:57 #1Спекула е, че пилешкото месо се тъпче с хормони, обяви БАБХ ... Не бе не, и салама се прави от месо, а не от соя. А пък сиренето само от мляко Да бе да, и един маромт завива шоколад в станиол!