Жителите на Краматорск излязоха по улиците и спряха движението на тежката военна техника на украинската армия, която днес влезе в центъра на града за борба със сепаратистите, съобщи „Обозреватель”.

„Шест БТР-а стоят в центъра, но около тях се събраха местните жители. Те блокираха движението на военната техника, говорят си с войниците. До този момент всичко е мирно”, написа в „Туитър” журналистът от „Ехо Москва” Иля Азар.

Украинските медии обаче съобщиха, че бронираните коли са били пленени от въоръжени мъже, които са принудили войниците да слязат.

Активистът от Майдана и блогър Артьом Шевченко пък заяви, че друга колона от танкове с руски флаг, се придвижват по улиците на града.

Припомняме, че вчера украинските сили за сигурност си върнаха контрола над летището в Краматорск, като при акцията нито една от враждуващите страни не даде жертви.

Около 12 часа българско време „Обозреватель” съобщи, че пленените в Краматорск БТР-и вече се намират в Славянск, където снощи започна мащабна антитерористична операция на украинските сили за сигурност.

Нова вълна на сепаратистки вълнения има и в Донецк. Около 20 бойци, въоръжени с автомати и снаперови винтовки, повторно са окупирали сградата на Градския съвет. На униформите им присъства емблемата на харковската проруска организация на военните ветерани „Оплот".

Местният лидер на организацията Алексъндър Захарченко съобщи, че превземането е преминало изключително мирно. Той е изпратил предложение до Киев за провеждането на референдум за независимост на областта и е изразил готовност да продължи окупацията, докато централната власт не му предложи диалог.
Сепаратистите-федералисти са отправили ултиматум най-късно до 11 май да има референдум за независимост, подобно на този в Крим.

В украинските медии се появиха снимки на военни изтребители, които кръстосват въдушното пространство над града.

В цялата Донецка област днес тече операция по неутрализирането на екстремистите, съобщи ръководителят на Центъра за военно-политически изследвания Дмитрий Тимчук.

По данни на спецслужбите, от снощи се наблюдава засилено присъствие на т.нар. „зелени човечета”, както медиите наричат проруските сили в региона.