Хърватия е затворила седем от осемте гранични контролно-пропускателни пункта със Сърбия, след като се оплака, че е била залята от повече от 13 хил. имигранти, които успяват да избегнат полицията, минали са през ниви и поля и са опитали да се промъкнат в Словения с влак в поход на запад, който разделя Европа, отбелязва "Ройтерс".

Унгария започна да строи ограда и по границата си с Хърватия
Още...

Само основният граничен пункт Баяково на магистралата между Белград и Загреб остава отворен в петък, докато Словения спря целия жп трафик по основната линия от Хърватия след спирането на влак, превозващ имигранти, от словенската страна на границата.

Междувременно сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин, който отговаря за миграционната криза, заплаши Хърватия с международен съд, ако страната затвори границата, но това не спря хърватските власти.

"Ние искаме да предупредим Хърватия и всяка друга държава да не мисли за затваряне на международните пътища, и че ние ще потърсим защита на своите икономически и други интереси в международните съдилища", подчерта Вулин и допълни: "Тъжно ми е, че хърватската хуманност и солидарност продължи само два дни."

Вулин напомни, че през неговата държава вече са минали над 140 000 души, които Сърбия е хранила, лекувала и защитавала. Той предложи помощ на Хърватия, ако не може да се справи сама.

Репортер на "Ройтерс" съобщава за отчаяни сцени на жп гара на източната граница на Хърватска със Сърбия, където хиляди бяха блокирани през нощта под открито небе.

В четвъртък вътрешният министър на Хърватия Ранко Остоич предупреди, че страната му ще затвори границата си със Сърбия, ако потокът от имигранти продължи със същото темпо, подчертавайки, че Хърватска е изпълнила капацитета от възможности.