Стотици граждани се събраха пред паметника на Васил Левски в столицата, за да почетат 139 години от обесването на Апостола.
Венци и цветя на паметника поднесоха президентът на Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, общинари, министри и граждани.
Паметта на Апостола бе почетена на колене.

Официалната церемония бе предшествана от литургия в „Света София", откъдето с литийно шествие гражданите стигнаха до Паметника.

„Преди 139 години на това място България изгуби своя син Васил Левски", заяви президентът Росен Плевнелиев, който за първи път като държавен глава отбелязва годишнината от обесването на Дякона.

По думите му днес всички са тук, за да отчетат признателност и благодарност към делото на Апостола. „Днес почитаме безсмъртното дело на един смъртен", изтъкна той.
"Говорим за Апостола, не по задължение, а за да си спомним заветите му", посочи Плевнелиев. "Те няма да бъдат забравени", допълни той. "България помни доброто", подчерта държавният глава и изтъкна, че Васил Левски е вярвал в упоритата и последователната работа, която води до промяна.

„Апостолът живя в по-тежки и драматични времена, отколкото ние днес", заяви Росен Плевнелиев. Затова според него повече от всякога са ни нужни вяра и последователност. „Трябва да се обединим около дългосрочни стратегии", посочи още президентът.
По думите му името на Апостола носи вяра, светлина и позитивизъм. "Наш дълг е да се вслушаме в напътствията на Левски", призова президентът. "Васил Левски ни завеща своята визия за развитие на България, ние трябва да изковем нашата визия за България", допълни той.

Президентът посочи, че днес е факт мечтата на Апостола да сме равни на останалите европейски страни, но все още има какво да постигаме.
"Трябва да работим неуморно, предстои много работа, време няма", смята държавният глава.

Преди това слово прочете и кметът на София Йорданка Фандъкова. „В историята ни няма друга личност, толкова близка до нас", заяви тя. По думите й Апостола олицетворява нас българите такива, каквито бихме искали да бъдем. „Той е част от нас, неговата саможертва ни вдъхновява", посочи още Фандъкова. По думите й Апостола е мярката, необходима, за да сверим посоката, която сме поели. „Левски е втъкан в духа и мисълта на хората", смята още кметът на София.

След официалната част бе прочетено есето на Владислав Константинов за Апостола.
Открои се група граждани, които носеха плакати, част от които протестни - „България кажи: Левски или ДС-Светия синод", както и „Левски - национална светиня", „Левски е жив в душите ни", „Левски - Дяконе обичаме те".