БГНЕС
Директорът на Международния валутен фонд Доминик Стро-Кан е преместен в главния затворнически комплекс на Ню Йорк "Райкърс айлънд, съобщи БиБиСи.

Вчера съд в американския град остави в ареста шефа на МВФ, който бе задържан на 15 май по време на опит да избяга от САЩ с полет на „Еър Франс".

Магистратите отказаха искането на защитниците му той да бъде пуснат на свобода срещу гаранция в размер на един милион долара. Според съдия Мелиса Джексън съществува риск Кан да напусне САЩ, ако излезе от ареста.

Адвокатът на шефа на МВФ Бенджамин Брафмън заяви, че защитата му е повече от разочарована от решението на съда и посочи, че битката тепърва предстои. Юристите на видния политик, сочен за едно от главните лица на предстоящата президентска кампания във Франция, изтъкнаха за пореден път, че клиентът им е невинен.

Следващото съдебно заседание по делото е насрочено за 20 май.

Скандалът със Строс Кан разтърси Франция.  

Шефът на МВФ беше сочен за един от основните опоненти на президента Никола Саркози в президентската надпревара. Социологическите проучвания също даваха голям шанс на фаворита на френските социалисти. Независимо от развоя на събитията много е вероятно задържането на Строс-Кан да е краят на политическата му кариера, посочват анализатори.

Въпреки това в редиците на партията му се опитват да запазят поне привидно спокойствие.

Френските медии цитират изказване на говорителя на социалистите Беноа Амон, който посочи, че партията ще остане стабилна. Нещо повече, той изтъкна, че задържането на Стро-Кан не означава, че той се отказва от участие в президентския вот. С оглед на събитията, които се променят всеки час, наша отговорност е да останем стабилни и да не се отклоняваме от интересите на французите, посочи той.

За по-късно днес е планирана среща на ръководното бюро на Социалистическата партия, на което ще бъдат обсъдени мерки във връзка със скандала със Строс-Кан.