Властите в САЩ следят внимателно информациите за мощния ураган "Патрисия", който се приближава и се очаква да удари Мексико, предаде "Ройтерс", като цитира изявление на Белия дом.

Говорителят Ерик Шулц увери, че се поддържа непрекъсната комуникация с мексиканските власти.

Мексико съобщи, че ураганът „Патрисия" е минал в категория 5 и се приближава към територията на страната. Днес около 16-18 ч. местно време се очаква да удари северозападните щати Колима, Халиско, Наярит и част от Гереро. Ядрото на урагана е с диаметър 19 км.

Очакват се ветрове от 250 до 400 км в час, както и вълни от 12 м височина. Метеоролозите го определят като най-опасния и силен ураган в историята на Мексико.

Щатските власти предприеха мерки за евакуация на населението и за извеждане на всички туристи от крайбрежните курорти - Пуерто Валярта и Наярит. Очаква се при преминаването си ураганът да нанесe сериозни щети на инфраструктурата в засегнатите райони.

Предупреждаваме българските граждани да не пътуват в посочените райони, както и  туристическите фирми да не предлагат и да не организират туристически пътувания в близките няколко месеца. Българските туристи, ако не са могли да напуснат района на урагана, да изпълняват нарежданията на местните органи за гражданска защита, съобщиха от МВнР.