Близо 2700 души са дарявали през миналата година за различни каузи, поради което са се възползвали от законодателството за данъчно намаление от над 2 млн.лв. Данните от НАП цитира БНТ.

Има няколко възможности чрез дарения да се намали дължимия данък. Най-голям е процентът, ако се предоставят средства на Фонда за асистирана репродукция и на Фонда за лечение на деца.

До 50% от доходите ни, до 50% от данъчната основа могат да бъдат намалени, ако извършеното дарение е за някой от тези 2 фонда. До 15% от доходите може да се намалят с дарения за меценатство. И до 5% от доходите за дарения в много широк кръг организации или лица, като например училища, болници.

Наличието на различни данъчни облекчения обърква желаещите да се възползват от тази отстъпка са констатирали от Българския дарителски форум. Освен това близо 20 на сто от българите се опасяват, че със средствата им за благотворителни кампании може да се злоупотреби.

Според Красимира Величкова, директор на "Български дарителски форум", фактът, че съществуват различни ставки за данъчните облекчения и за физическите и за корпоративни дарители между 5 и 50% на практика обърква дарителите. Тя заяви, че са констатирали предпочитание да има еднаква ставка за данъчни облекчения.

Според организацията данъчните облекчения не са основният мотив за българина, за да подкрепи благотворителна кауза.

Хората даряват, защото вярват в дадена кауза, защото искат да се почувстват важи за допринасянето, за решаването на определен проблем. Основната пречка пред дарителите е съмнения за възможни злоупотреби. Над 20% от хората казват, че това ги спира да даряват, както и липсата на прозрачност и отчетност.