Археологическо лято Сливен' 2009 започва на Попова могила край сливенското село Трапоклово, под ръководството на съпругата на покойния д-р Георги Китов - археоложката Диана Димитрова.

През трите месеца на разкопките ще бъдат изследвани още 3-4 тракийски могили, които няма да бъдат съобщавани предварително заради изпреварващите иманярски набези.

По стара археоложка традиция разкопките започват с ритуал за преливане на червено вино за боговете и погребаните в могилата, съобщи БНР.

За трета година община Сливен подкрепя финансово експедиция „ТЕМП" на покойния археолог Георги Китов. В разкопките се включват екип от специалисти, археолози и служители на Регионалния исторически музей в Сливен и около 15 работници.

Според Диана Димитрова пред експедицията остава като задача намерението на Георги Китов да докаже, че Долината на тракийските царе продължава до големия ръкав на река Тунджа край Сливен.

Експедицията на Георги Китов откри уникални находки в Сливенско. Сред тях са златна маска и златен пръстен на тракийски владетел, сребърни ритони, накити и снаряжение, които се пазят в Регионалния исторически музей.