РЗС настоява Върховна касационна прокуратура да извърши проверка на секционните избирателни комисии в Турция и в други срани и да се проведе симулационно гласуване.

Така ще се установи колко хиляди гласа са влезнали в България в нарушение на изборното законодателство, е убеден лидерът Яне Янев.

Той съобщи, че в Истанбул в една от секциите са гласували 1200 души, в други - 1253, 1643, 1591 избиратели.

По думите на Янев огромният брой гласоподаватели в тези секции означава, че е гласувано средно за две минути. Това според него е „факирски начин" на гласуване със свърхчовешка бързина.

Обикновено гласуването трае по 4-5 минути, което би означавало, че изборният ден в споменатите секции в Турция да е продължил около 70 часа.
„Такъв изборен ден няма", посочи Янев и призова главният прокурор да назначи вещи лица и да се проведе симулация в присъствието на медии и да се види процедурата „бързи, смели, сръчни".

Според Яне Янев около 40% от гласоподавателите са вписани чрез три закононарушения

  • събирани са документите и са вписвани хората предварително;
  • още предния ден в една от секциите в Истанбул били вписани над 200 имена (изборният ден започнал в 6 час сутринта с 217 имена.)
  • при закриване на изборния ден в една от секциите в Измит е имало 684 души, а след изпращането на протоколите за България били станали 1139 души.

Това по думите на Янев са гласове - фантоми, които опорочават демократичния вот.

От РЗС настояват и когато се правят проверките да се направи и графологична експертиза. По данни на РЗС над 70% от гласоподавателите в Турция не знаят български език е са гласували само по номера.

Освен това на част от служителите на СИК им е труден българския правопис.

Той посочи, че в една секция в България - в Плевен - е имало 680 гласоподаватели, а във всички останали - по-малко. И във въпросната плевенска секция е било удължено времето - до 20.30 часа, като през целия ден е имало опашка. Според Янев в Турция би трябвало да е имало опашки поне един километър и хората да са стояли прави по 5 - 7 часа.

РЗС смята да инициира промени в изборното законодателство, като професор Михаил Константинов да предложи проект на избирателен кодекс.

Според РЗС кодексът трябва да уреди всички преки избори и също така създаване на постоянна изборна администрация.

От РЗС настояват изборното законодателство да не може да се променя в срок по-малък от една година преди провеждането на избори. Изменения в избирателния кодекс да могат да се правят само с квалифицирано мнозинство.

Трябва да се въведе принципна уседналост и преките избори да бъдат само за живеещите в България или в ЕС български граждани, предлагат от РЗС, като партията е против премахването на двойното гражданство и е за въвеждане на задължително гласуване.

Относно участието си в новото управление Яне Янев заяви, че РЗС ще участва в изпълнителната власт, ако правителство е сформирано на антикорупционна основа.

Във връзка с отправеното от президента вчера послание към Бойко Борисов, че за предпочитане пред двойната коалиция е тройната, Яне Янев използва медиите да заяви, обръщайки се към президента - „Да не се изживява като кадровик и да не си вменява нови роли като архитект или композитор на следващото правителство, тъй като неговото правителство претърпя тотално фиаско."

Според РЗС трябва приоритетно новият парламент да приеме промени в Закона за съдебната властта и да избере нов Висш съдебен съвет.