Банките в Гърция няма да отворят до края на тази седмица. До тогава няма да има и подписано споразумение. Това прогнозира бившият министър на финансите в кабинета „Борисов 1" Симеон Дянков в ефира на БТВ с поглед към случващото се в южната ни съседка.

Все пак обаче в дългосрочен план Дянков отсече, че „Гърция ще остане в Европейския съюз, ще остане в еврозоната". Според ексминистъра на финансите нито гърците, нито еврозоната искат да се стигне до сценарий, при който Гърция изоставя еврото, а сама Европа не е заинтересована от това.

До оставането на гърците обаче има още доста политически ходове от страна на премиера Алексис Ципрас, убеден е Дянков.
Аз очаквам в следващите няколко дни той дори да обяви нови избори, като така ще спечели още време", предположи финансистът.

В коментар на вчерашния референдум в южната ни съседка, на който 60 на сто от гърците казаха „Не" на споразумение с еврозоната, Симеон Дянков изтъкна: „Няма смелост в това да гласуваш нещо, с което казваш „не", но не знаеш на какво казваш „не".

Нищо не се променя с този референдум, освен, че позициите са още по-изострени", обясни още той. Дянков е сигурен, че отрезвяването на гърците ще е след утре.

„Следващ ход няма. Сближаване няма", констатира бившият финансов министър и поясни, че референдумът няма никаква стойност в преговорите с еврозоната.
„Европа не мисля, че ще се съобрази с референдума", предположи Дянков.

Ползите от допитването на народа все пак са печелене на време. „Премиерът може да отиде в Брюксел и да каже - не съм само аз и моето правителство, но и моят народ е зад мен", предположи финансистът.

За момент той влезе и в кожата на финансовия министър на Гърция и си представи: „Ако бях министър на финансите на Гърция, бих показвал без толкова емоции и обиди, данните на Международния валутен фонд (МВФ) - ако това направите, такъв ще бъде растежа. А той никога не е бил такъв".

България е в далеч по-добро финансово състояние от Гърция", гордо заяви Симеон Дянков. Според него дори икономиката ни няма да се разтресе от гръцката гриза.