Анкара наруши двустранната Kонсулска конвенция след като отказа на руски дипломати да се срещнат с руски граждани, които бяха в задържания сирийски самолет.

Това заяви официалният представител от външното министерство на Русия Александър Лукашевич, цитиран РИА Новости.

Москва настоява за обяснение на причините за действията на турските власти и да приемат мерки да не се допускат подобни инциденти за в бъдеще, допълни той.

Обезпокоени сме от това, че такава непредвидена ситуация постави под опасност живота и безопасността на пасажерите, сред които имаше 17 руски граждани", каза високопоставеният дипломат.

По думите му турската страна не е уведомила посолството на Русия в Анкара, че сред задържаните пасажери е имало руски граждани.

Научихме от електронните медии", изтъкна той.

Руското посолство в Анкара поиска от турските власти да му бъде предоставен достъп до руските граждани. На летището бяха изпратени консулски служители и лекар. Обаче турските власти без да обяснят причината и в нарушение на двустранната Консулска конвенция отказаха на дипломатите да се срещнат с нашите граждани, които в продължение на 8 часа не бяха пуснати извън летището и не им беше предоставена храна", обясни Лукашевич.

Руската страна настоява за обяснение на причините за действията на турските власти срещу руските граждани и да се предприемат мерки за недопускане на подобни инциденти в бъдеще", заяви дипломатът.

Междувременно руският президент Владимир Путин е отложил заплануваното за следващата седмица пътуване до Турция. Не се обяснява каква е причината за това решение. По-късно стана ясно, че ще посети Турция на 3 декември, съобщава "Франс прес".

Припомняме, вчера вечерта турски изтребители F-16 принудиха сирийски пътнически самолет да кацне на летището в Анкара. Самолетът е изпълнявал полет от Москва за Дамаск. Действията на турската военна авиация са предизвикани от подозрения, че на борда на авиолайнера Аirbus А-320 е имало оръжие.

По-късно информацията беше потвърдена от турския външен министър Ахмет Давутоглу.

Има информация, че на борда на самолета има това, който не отговаря на изискванията на гражданската авиация. Предприети са действия в съответствие с действащото законодателство и международното право" - коментира главата на турската дипломация.

"Според международното право, имаме право да направим проверка на товарите на борда, ако не са декларирани. Това и правим" - уточни Давутоглу.

Той допълни, че проверките на сирийски граждански самолети ще продължат.

При извършената проверка на борда на самолета са намерени резервни части за радиостанции, използвани за военни цели, съобщиха турски медии.

Според някои турски медии самолетът е превозвал части за ракети. Товарът с военно предназначение е конфискуван.

Действията на турските власти предизвикаха раздразнение у руската страна. От посолството на Русия в Турция поискаха обяснение по случая.

Впоследствие беше обявено, че на самолета е дадено разрешение да излети